Početkom augusta Cazin domaćin Ultra maratona: Elita sportaša dolazi u naš grad

asd
Na radost velikog broja sportaša i ljubitelja ovih aktivnosti, u Bosni i Hercegovini će se ove godine održati prvi Ultra maraton, kružni ultramaraton, i to baš u gradu Cazinu, gdje su nedavno na stadionu FK “Krajina” završeni radovi na novoj tartan atletskoj stazi, prvoj u Unsko-sanskom kantonu!

Početak mjeseca augusta, 7-8. u našem gradu rezervisan je za sport, a takmičenje se održava u pet disciplina: na šest i dvanaest sati, 24 sata te na 50 i 100 kilometara. Staza će biti certificirana te je na osnovu rezultata moguća kvalifikacija takmičara za Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Trka je u međunarodnom kalendaru za ultra takmičenja DUV. Organizator ističe da ovaj put za državno prvenstvo nije potrebno biti član nekog atletskog kluba.

Prvi bh. Ultra maraton će ugostiti mnoge elitne takmičare, reprezentativce, prvake i rekordere: iz Austrije Rainer Predl (svjetski rekorder, reprezentativac, državni rekorder i prvak), Andreas Michalitz (svjetski rekorder, reprezentativac, državni rekorder i prvak), Ulli Striednig (svjetska prvakinja, reprezentativka i prvakinja); iz Slovenije Nataša Robnik (reprezentativka, državna rekorderka i prvakinja), Mirko Miklič (selektor reprezentacije i državni prvak); iz Njemačke Edda Bauer (učesnica mnogih ultra takmičenja po svijetu), iz Rumunije Mara Guler (državna rekorderka i prvakinja). Prijavljenih učesnika ima i iz Italije, Srbije, Hrvatske, Švicarske i, naravno, domaćih takmičara iz BiH.

Ujedno će biti i prvo državno prvenstvo u ultra maratonu, a uz podršku AS BiH atletskog saveza BiH.

Tokom natjecanja obezbijeđena je medicinska pomoć, odnosno pored staze će biti doktor ili radnik Doma zdravlja. Za elektronsko mjerenje rezultata zadužena je slovenska firma Protime, a koja će se također pobrinuti i za prijave, rezultate uživo, čipove, te veliki ekran na stazi.

Prijave i dodatne informacije

Prijave na jednu od utrka već možete napraviti OVDJE. Za ostale informacije možete se javiti na e-mail: burtcazin@gmail.com, FB stranicu BURT ili na Viber broj 004369917183412.

Satnica održavanja

Svečano otvorenje atletske staze će biti u 11:00 sati u prisustvu rukovodstva Grada Cazina, BURT-a i svjetskog rekordera Rainer Predla.

– “Start glavne utrke na 24 sata će biti u subotu u podne. Ono što je novitet jest da kod ostale četiri discipline takmičari sami biraju kada će startati. Svakako treba voditi računa da se utrka završi do nedjelje u 12:00 sati. Na ovaj način želimo izbjeći gužve i ometanja na stazi te ponuditi takmičarima da sami biraju start svoje ultre”, istakao je organizator Mirsad Abdaković.

Dječije trkice će biti u subotu do 12:00 sati, a isto tako 5 i 10 km (subota u 8:00).

Svaka tri sata će se mijenjati pravac trčanja.

Proglašenje pobjednika će biti u nedjelju u 13:00 sati.

Vremenski limiti

Limit za Državno prvenstvo na 50 km za muškarce je četiri i pol sata, a za žene je pet sati. Na 100 km za muškarce 11h, a za žene 12h. Ovi limiti su inače i limiti na mnogim međunarodnim takmičenjima. Svi bh. takmičari učestvuju u državnom prvenstvu ukoliko utrku završe u limitu. Limit na 24h je 160 km za muškarce, za žene je 140 km.

Podrška takmičenju

Organizatori ovog velikog događaja su BURT (Bosnian ultra running team) iz Cazina i Savez ultramaratonaca u BiH uz podršku pokrovitelja: Grada Cazin, premijera i Vlade USK-a, Sportskog savez USK-a i Grada Cazina.

Za unikatne majice i medalje takmičenja zadužen je poznati modni dizajner Adnan Hajrulahović HAAD, odnosno sportska linija HAAD “Get a game”.

Osigurani su pehari za prva tri mjesta u muškoj i ženskoj konkurenciji.