Počinje novo izdanje Neymarovog globalnog malonogometnog turnira

Dok se Neymar oporavlja od povrede, širom svijeta uskoro počinju kvalifikacije za njegov malonogometni turnir, Red Bull Neymar Jr’s Five, čije je svjetsko finale zakazano za juli u Brazilu.

Zvijezda PSG-a i fudbalske reprezentacije Brazila, Neymar, trenutno se nalazi na deset sedmica dugoj pauzi zbog povrede stopala. No, iako je van terena, to ga nije u potpunosti odvojilo od fudbala.

Uskoro počinje novo izdanje njegovog vlastitog globalnog malonogometnog turnira, koji je pokrenuo prije četiri godine - Red Bull Neymar Jr’s Five. U više od 40 zemalja na šest kontinenata, počinju kvalifikacioni turniri, a državni pobjednici u julu putuju na svjetsko finale u Brazil, u Praia Grande.

Red Bull Neymar Jr’s Five ima zanimljiv format: petočlani timovi igraju mečeve od 10 minuta, bez golmana, a sa svakim primljenim golom ekipa ostaje bez jednog igrača. U ovom brzom, tehnički zahtjevnom i zabavnom takmičenju učestvuju igrači i igračice od 16 do 25 godina starosti.

Nagrada za pobjednike, između ostalog, je meč protiv slavnog Brazilca i njegove ekipe. Prošlogodišnji prvaci, meksički tim Deportivo Mago u muškoj i brazilska ekipa Resenha 013 u ženskoj konkurenciji, također su bili njegovi gosti u Parizu.

Ove godine, za razliku od tri prethodne, timovi iz BiH neće učestvovati. Pobjede u bh. kvalifikacijama i odlazak na svjetsko finale u Brazilu do sada su izborile ekipe Hjumanga Danga iz Tuzle 2016. godine; zatim Linex iz Sarajeva, koji je uspio doći do četvrtfinala globalnog turnira 2017; a ista ekipa je boje naše zemlje branila i 2018, ali pod drugim imenom - Vijesti.ba.

Brazilac je također nestrpljiv da se na velikom terenu ponovo pridruži svom PSG-u. Nakon pobjede nad Manchester Unitedom u prvom susretu osmine finala Lige prvaka, siguran je da će Parižani ove godine otići do samog kraja, uprkos njegovom trenutnom odsustvu.

"U PSG-u nisam važan samo ja. To je sjajan tim s velikim igračima i genijalnim trenerom, a navijači su naš 12. igrač kad igramo u Parizu. Ne sumnjam da ćemo biti prvaci i da ću i ja igrati", izjavio je on.

Kada je riječ o povredi, 27-godišnji napadač je svjestan da će oporavak potrajati, ali je optimističan.

"Oporavak je tek počeo. Biće to dug put i moraću ostvarivati male pobjede, dan po dan. Fudbal igram od malih nogu, i jako mi je teško kad sam van terena. Prošle godine sam imao sličnu povredu i znam koliko je teška, ali to me iskustvo ojačalo i učinilo spremnijim za ono što slijedi", rekao je Neymar.