Podsjećanje na jedinstveni teniski meč: Kako je Rafa dobio Rodžera na "hibridnom" terenu

Rafael Nadal
Majorka je potrošila 1,63 mIliona dolara u pripremi terena do polovine prekrivenog travom i šljakom na drugoj strani mreže

Od najoriginalnijeg i najsenzacionalnijeg egzibicionog teniskog meča u istoriji bijelog sporta, danas je tačno 13 godina!

Car na travi - Rodžer Federrer i Kralj šljake - Rafa Nadal jedini put u istoriji tenisa odograli su meč na terenu koji je do polovine bio sa travnatom podlogom, a na drugoj polovini prekriven šljakom.

Odigran je 2. maja 2007. na Majorki pored doma slavnog španskog tenisera, koji je slavio u tri seta (7:5, 4:6, 7:6).

Tada prvi teniser svijeta, Federer igrao je protiv drugog igrača ATP liste nakon što su obojica imala spektakularne nizove pobjeda na svojim omiljenim podlogama. Federer je na Majorku došao sa tri uzastopne pobjede na Vimbldonu i nizu od 48 trijumfa na travi, dok je Rafa bio u nizu od 72 pobjede na šljaci.

Rafa je, iapk, imao prednost jer je meč odigran u sezoni šljake, ali i kvalitetu podloge, pošto je prvobitna travnata podloga stradala u dvorani, pa je pred meč postavlejno 400 kvadrata travnate podloge uzete od lokalnog golf kluba.

"Teren je bio dobar, naročito onaj dio sa šljakom", prokomentarisao je nakon poraza Federer.

I dok je na "mješovitoj" podlozi slavio Rafa, Federer je prvi uspio da dobije velikog rivala na njegovoj podlozi - šljaci Mastersa u Hamburgu iste godine, prekinuvši niz Nadala od 81 pobjede na šljaci.

Rafa je uspio da se revanšira godinu kasnije u finalu Vimbldona.