Posljednji košarkaški romantik ostavio je neizbrisiv trag na sportskoj sceni

Prije tačno 18 godina, napustio nas je najbolji sportista kojeg je ova zemlja ikada imala.

Izniman karakter i vrhunski košarkaš, kažu svi koji su ga poznavali i radovali se njegovim uspjesima. Mirza Delibašić Kinđe. U Aleji velikana gdje je i sahranjen, danas su se okupila njegova porodica, prijatelji i brojni poštovaoci, kako bi položili cvijeće na njegov grob, prisjetili se brojnih anegdota koje se vezuju za njega, i kako bi odali počast njegovoj veličini.

Mirza Berbić i Mirza Delibašić bili su nerazdvojni prijatelji. Vežu ih uspomene od djetinjstva, preko školovanja do bavljenja sportom, najprije tenisom, a potom još uspješnije kosarkom. Za Berbića osmi decembar datum je koji ima posebnu težinu. Najbolji prijatelj napustio ga je na njegov rođendan, nakon čega, više nikada nije ugasio svijeće na svojoj rođendanskoj torti.

"Ono što je bio sportista to su svi zabilježili, ali ono što je bio čovjek, to samo mi znamo. Jer taj karakter, građen je u našem malom sportskom dvorištu. Ne znam šta bih vam više rekao. Vrlo mi je ovo jedan težak trenutak. A najgora stvar u svemu tome, Mirza je umro na moj rođendan, a mi smo bili zajedno i teniseri, i košarkaši i čitav život smo skoro proveli zajedno", kazao je Berbić.

Posljednji košarkaški romantik, kako ga se prijatelji i saigrači sjećaju, ostavio je neizbrisiv trag na sportskoj sceni BiH, regiona, ali i svijeta. Veoma je bitno da se gaji kultura sjećanja jer mlađe generacije moraju da imaju uzore kada su u pitanju sport, košarka, ali i sve ostalo-saglasni su svi koju su ga poznavali.

"Zaista ne blijede sjećanja na njega. Posebno na sve ono što je napravio za košarku, generalno za sport, ne samo za BIH i bivšu Jugoslaviju, nego Mirza je ipak bio planetarni igrač košarke, jedan virtuoz kojeg su ljudi poštovali i cijenili širom svijeta", kazao je Samir Avdić, bivši košarkaš.

Kada su vam takve veličine roditelji morate naučiti da ih dijelite s drugima, što ja i jesam, ističe Mirzin sin Danko.

"Mirza je najtrofejniji košarkaš svijeta svih vremena. Nije osvojio NBA prsten, nije igrao NBA ligu, zato što je izabrao da ne ide u NBA ligu, išao je u Real Madrid i osvojio je sve što je bilo. Ali on je bio svačiji, to sam rekao nekoliko puta. Moja mama je bila samo moja, a Mirzu sam morao da dijelim sa svima živima. Tako da, imao sam njegovu ljubav i osjetio je", kazao je Danko Delibašić, Mirzin sin.

O Kinđetu na godišnjicu smrti piše i španska Marca. Vrituoz pod obručima ostavio je neizbrisiv trag u slavnom Real Madridu. O tome je u svojoj knjizi govorio njegov saigrač Juan Antonio Corbalán. Ali, sjećanje na Mirzu neće biti ovjekovječeno samo u ovoj knjizi. Ekipa režisera i producenata iz Španije snima dokumentarac o njemu, prenosi N1.

"O Mirzi nam je pričao njegov prijatelj i saigrač iz Real Madrida, Juan Antonio Corbalán. On nam je pričao koliko je Mirza posebna ličnost, poseban karakter, više nego o njegovim uspjesima u košarci koji su doista bili nevjerovatni", kazao je Manuel Dias. producent filma.

Mirza Delibašić je na terenu imao eleganciju kakva se danas rijetko viđa. U to vrijeme bilo je i bržih, i jačih igrača, ali niko poput Kinđeta. Ko god ga je gledao, odmah bi se zaljubio u magične poteze po obručem, jer Mirza je bio suština igre.