Povećan broj stipendista Općine Velika Kladuša na 139, potpisani ugovori o stipendiranju

asd
Općina Velika Kladuša nastavlja finansijski podržavati obrazovanje kladuških studenta u vidu stipendija.

Pravo na  stipendiju Općine Velika Kladuša u akademskoj 2020/2021. godini ostvarilo je 139 studenata, koji su danas, (nedjelja, 29. august) u Gradskoj sportskoj dvorani zajedno sa svojm rodteljima  potpisali ugovor o stipendiranju. Stipendija im puno znači, kažu i studenti i roditelji. Dok je roditeljima, naročito onima koji su nezaposleni stipendija gotovo jedini vid finansiranja studiranja njihovog djeteta, stipendistima je ovo potvrda da imaju podršku lokalne vlasti na jednom od najvažnijih životnih puteva, putu obrazovanja.

U odnosu na akademsku 2019./2020 povećan je broj općinskih stependista. 2019./2020 akademske godine Općina je stipendirala 125 studenata, a u 2020./2021 139. Povećana su i budžetska sredstva za stipendiranje sa 250.000 KM na 300.000 KM. Obraćajući se stipendistima i njihovim roditeljima Ervin Abdić, savjetnik Općinskog načelnika i Emina Ćehić, predsjednica Komisije za dodjelu stipendija kazali su da najveća vrijednost leži u studentima i učenicima i  da se njima mora najviše poklanjati pažnju i davati podršku

Mjesečna stipendija iznosi 200 KM, i isplaćuje se za deset mjeseci. Kako je kazao savjetnik Abdić sredstva za stipendije su osigurana u Budžetu i  nakon ažuriranja podataka vezanih za žiro račune studenata stipendije će biti uplaćene. I ove godine procedura potpisivanja ugovora o stipendiranju je promjenjena i obavljena je uz obavezno poštivanje mjera zaštite od koronavirusa. Kasnije potpisivanje ugovora o stipendiranju, odnosno kašnjenje oko same procedure dodjele stipendija uzrokovano je kasnijim datumom održavanja Lokalnih izbora, a samim tim i kasnije konstituisanje novog saziva Općinskog vijeća. Recimo i to da najviše studenata, stipendista Općine Velika Kladuša studira na Univerzitetu u Bihaću, 56%, te u Sarajevu 26%. Najviše stipendista Općine Velika Kladuša studira neki od zdravstvenih studija.