Poznati domaćini naredna dva Evropska prvenstva

.
UEFA donijela odluku

 

Evropsko prvenstvo 2024. godine biti će odigrano u Njemačkoj. Od danas su poznati i domaćini za naredna dva Evropska prvenstva.

Fudbalski savezi Engleske, Sjeverne Irske, Republike Irske, Škotske i Velsa podnijeli su zajedničku kandidaturu za održavanje EURO 2028. godne i ove zemlje biti će domaćini turnira za pet godina. 

Fudbalski savez Italije i Turske, koji su počeli kao pojedinačni kandidati odlučili su da udruže snage i ove dvije zemlje će organizovati EURO 2032. godine.

UEFA je ove odluke upravo sada objavila, a uskoro će biti dostupno više informacija.

Sada je, ipak, sav fokus na održavanju turnira u Njemačkoj narednog ljeta. Kvalifikacije su ušle u drugu polovicu, a za dva dana počinje sedmo kolo.

Titulu prvaka branit će Italija koja je 2021. godine osvojila prvenstvo savladavši Englesku u finalu i to boljim izvođenjem penala.

Njemačka, koja je domaćin, ne igra kvalifikacije. U reprezentativnim prozorima igra prijateljske utakmice i sprema se za turnir, a za četiri dana debitovat će i novi selektor.

Podsjetimo, 20 reprezentacija (prve dvije iz svake od deset kvalifikacionih grupa) izborit će direktan plasman, a u martu 2024. godine igrat će se baraž Lige nacija (tri turnira od četiri reprezentacije), gdje će se dobiti preostala tri učesnika.

Naša reprezentacije je u nezavidnoj poziciji sa samo šest bodova iz šest utakmica i treba joj čudo za direktan plasman. Srećom, ima obezbijeđen baraž u martu mjesecu.