Poznati mogući protivnici Zmajeva: Pogledajte sastave liga za sljedeće izdanje Lige nacija

Premijerno izdanje UEFA Lige nacija okončano je minulog vikenda. Prvi pobjednik najmlađeg UEFA takmičenja je Porugal.

Aktuelni prvak Evrope koji je bio domaćin završnog turnira je u finalnom meču s 1:0 pobijedio Holandiju te osim trofeja inkasirao deset miliona eura.

Prvo izdanje novog reprezentativnog takmičenja po lijepom će pamtiti i Bosna i Hercegovina. Zmajevi su se takmičili u Ligi B te su kao pobjednici svoje grupe izborili promociju u Ligu A.

Naredno izdanje Lige nacija će se igrati u jesen 2020. godine, a već sada je jasno da će u našoj zemlji gostovati neke od najjačih evropskih selekcija. Bh. reprezentacija je jedina selekcija iz regiona koja će nastupiti u "prvoj diviziji".

U Ligi A će se osim Bosne i Hercegovine takmičiti još 11 selekcija: Portugal, Holandija, Engleska, Švicarska, Belgija, Francuska, Španija, Italija, Ukrajina, Danska i Švedska.

Reprezentacije će biti podijeljene u četiri grupe po tri tima, a jakosne skupine će biti određene naknadno.

Ukupno 12 selekcija će nastupiti i u Ligi B, a to su: Hrvatska, Poljska, Njemačka, Island, Rusija, Austrija, Vels, Češka, Škotska, Norveška, Srbija i Finska.

U Ligi C će se takmčiti Slovačka, Turska, Irska, Sjeverna Irska, Bugarska, Izrael, Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bjelorusij.

Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Luksemburg, Armenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farska Ostrva, Litvanija, Lihtenštajn, Andora, Malta i San Marino su selekcije koje će se boriti za promociju iz Lige D u Ligu C.

Inače, regularni dio takmičenja drugog izdanja Lige nacija igrat će se od septembra do novembra 2020. godine, a završni turnir je planiran za početak juna 2021. godine.