Prelazak Luke Modrića u Real išao preko Banje Luke

Banjalučka kompanija „Top Sports Consulting” od početka 2013. do kraja 2017. imala je promet veći do 70 miliona KM, a najuspješnija je bila prošle godine, kada je ostvarila promet nešto manji od 17 miliona KM i dobit od 13.573.376 konvertibilnih maraka.

Radi se o firmi u vlasništvu Zorana Lemića, mlađeg brata poznatog fudbalskog menadžera Vladice Lemića. „Top Sports Consulting” registriran je kao društvo za sportski konsalting i u registru su prijavljeni telefonski brojevi firme, ali ni na jedan od tri broja niko se ne javlja - dva su nedostupna, a na trećem ženski glas tvrdi da to nije broj „Top Sports Consultinga”.

Izdali fakturu

Jučer nam je sestra braće Lemić kazala da se njih dvojica nalaze na putu. Banjalučka firma ovih je dana stigla u žižu, nakon podataka „Football Leaksa” da je korištena za utaju poreza u velikim fudbalskim transferima.

Image

Prema tim navodima, vrh ledenog brijega je posredovanje u produžavanju ugovora Luke Modrića s Realom iz Madrida, kada je uplata išla direktno na banjalučku firmu, koja je izdala fakturu. Vladica Lemić prijavljen je u Belgiji, posao je prebacio u Bosnu i Hercegovinu kako bi, umjesto 32, platio 10 posto poreza, koliko je propisano u Republici Srpskoj, saopćio je „Football Leaks”.

Mail prepiske

Kao jedan od posrednika spominje se i bivši fudbaler Reala Predrag Mijatović, a prema navodima „Football Leaksa”, on i Vladica Lemić zvanično nisu dobivali nijedan euro od klubova za učešće u sklapanju transfera. Njih je nakon obavljenog posla isplaćivao „Top Sports Consulting”.

Image

Mijatovićevo učešće u poslovima dokazuje e-mail prepiska, a tvrdi se da su veze Lemića, Mijatovića i Modrića počele 2012. godine prilikom transfera hrvatskog reprezentativca iz Totenhema u Real Madrid. Isto tako, mailovi, ali i objave Reala, nigdje ne pokazuju Zorana Lemića kao Modrićevog menadžera, pa je još neobičnije da poslovi idu putem firme u njegovom vlasništvu.

Ugovori s Realom 

Prema „Football Leaksu”, kompanija „Top Sports Consulting” potpisala je dva ugovora s Realom. Prvi tajni ugovor potpisan je 2014. godine i naknada za njegovu obnovu bila je 2,4 miliona eura. Novi ugovor potpisan je 2016., kada je naknada iznosila 1,5 miliona eura.