Premiership vraća prelazni rok u stari format

liverpool
Premijerligaški klubovi su izglasali da prelazni rok u Engleskoj ponovo traje do kraja avgusta umesto do početka prvog kola što je bilo pravilo u prethodna dva ljeta. Potvrđeno je i da će sljedeća sezona Premier lige početi 8. avgusta.

Na ljeto 2018. godine Premier liga je izmjenila pravilo o prijelaznom roku pa su tako klubovi u elitnom engleskom rangu mogli da dovode igrače do početka prvog kola. Ispostavilo se da je to previše rano, a posebno su timovi imali problema ukoliko nisu stigli da naprave sve transfere.

Sada će prijelazni rok biti ponovo do 1. septembra, što jeste smetalo nekim menadžerima ali se ispostavilo da više smeta nemogućnost da se ekipa ukomponuje na vrijeme. Također je problem i što ostale lige nisu pomjerile svoj prijelazni rok i zadržale su pravilo da do kraja avgusta timovi mogu da dovode fudbalere.

Inače Premier liga i u sezoni 2020/21. počinje veoma rano. Prvi meč prvog kola će se igrati u petak 9. avgusta. Po mišljenju mnogih trenra to je prerano jer timovi nemaju dovoljno vremena za pripreme, a to će ove godine biti dodatni problem jer će se igrati i Evropsko prvenstvo i Copa America. Fudbaleri koji igraju ta takmičenja imaju obavezne dvije sedmice odmora, a posljednji će doći oni čije reprezentacije budu stigle do polufinala.