Premijer liga BiH i suđenje: Da li je problem u sudijama koji su izabrani ili onima koji ih biraju

Premijer liga Bosne i Hercegovine ušla je u svoju završnicu, a iako je formalno igra za naslov prvaka BiH u posljednja tri kola još otvorena, čini se da Zrinjski ima sizifovski posao pred sobom da osvoji četvrti naslov zaredom.

Sarajevo sa još jednim trijumfom do kraja prvenstva garantuje da Zrinjskom ni maksimalnih devet bodova neće biti dovoljno da zadrži svoje ime kraj pehara namijenjenog osvajaču domaćeg naslova.

Generalni je konsenzus u domaćim fudbalskim krugovima da će Sarajevo zasluženo osvojiti naslov i sa tim se složio čak i trener Zrinjskog Blaž Slišković, a u finišu ove sezone izostale su i česte priče o tome da suđenje i sudije kroje ishod pojedinih utakmica, i pojedinih prvenstava u globalu. Imali smo, naravno, i sami priliku tome više puta svjedočiti, a čak se i prilično mučno vraćati na takve momente. No, samo zbog toga što je ova sezona u smislu rezultatske neizvjesnosti okončana nešto ranije nego je možda bilo očekivano, ne treba se praviti lud i naivan te zatvarati oči kao da ponovo nismo imali priliku gledati spektakularne sudijske greške širom bh. terena, tokom cijele sezone, koje zaista imaju dvojako gorak ukus. Ako su namjerne, naš fudbal ima veliki problem, ako su nenamjerne, naš fudbal ima još veći problem, prenosi Oslobođenje.ba.

I pomalo ih je mučno iz kola u kolo nabrajati i sabirati. Nema smisla baviti se nečim što, evidentno je, ne daje apsolutno nikakav efekat, jer, ma koliko mediji nekad bili inertni u nazivanju takvih stvari pravim imenom, bitniji je problem što u onim krugovima gdje se odluke donose, apsolutno ne postoji želja da se neke stvari promijene.

Predsjednik Komiteta za sudije i suđenje Dragan Banjac redovan je gost u sportskoj emisiji posvećenoj Premijer ligi BiH na javnom RTV servisu i kao što smo ranije već pisali, ima nepokolebljivu volju da nas iz sedmice u sedmicu uvjerava u to da ono što smo vidjeli svojim očima i što su i kamere zabilježile možda i nije baš tačno.

Treba biti pošten pa reći da će i sam Banjac osuditi greške sudaca koje su zaista katastrofalne, ali da će u svakoj situaciji u kojoj postoji barem 10% mogućnosti da sudija nije mogao dobro procijeniti situaciju automatski kazati da je sudija sve dobro vidio i da je bio u pravu. Sistem je dakle usmjeren da sudije štiti, da njihove greške minimizira do te mjere da se rasprave prave samo o onim najžešćim, a samim tim je sasvim jasno ni da posljedice koje sudije kasnije snose nisu za njih previše teško breme za nositi.

Šef stručnog štaba mostarskog Zrinjskog Blaž Slišković nakon subotnjeg remija njegovog tima protiv Radnika Pod Bijelim brijegom, je napomenuo kako samo jedna sudijska odluka koja nije ispravna može promijeniti sudbinu igrača, trenera ili kluba uopšte. I u pravu je Baka kada tako kaže. Svi se sjećamo kako se Željezničar prije par godina 'okliznuo' u finišu sezone i ostao bez titule prvaka, a u tome je u mnogome pomogla jedna sudijska odluka na susretu Radnika i Zrinjskog kada je sudija iz Gruda Antoni Bandić dosudio nepostojeći jedanaesterac, kojim je Zrinjski stigao do pobjede u posljednjoj minuti susreta.

Pobjede koja mu je u finišu sezone pomogla da osvoji titulu prvaka. Upravo je ta odluka jedna od onih koja je odnijela opipljiv sportski rezultat upravi Plavih na čelu sa Senadom Misimovićem, što mu je često spočitavano nakon tog momenta. Nedostatak sportskih rezultata prouzročio je na kraju i odlazak tadašnjeg UO Željezničara. Zato je Slišković bio u potpunosti u pravu kada je rekao da samo jedna odluka sudije može napraviti apsolutni haos u konačnici. Namjerno ili nenamjerno, kako god.

Antoni Bandić više ne sudi Premijer ligu BiH nakon haosa koji je izazvao u završnici sezone 2016/2017, no pitanje je da li ne sudi jer je neko procijenio da njemu nije mjesto u elitnom rangu takmičenja zato što nije kvalitetan sudija, ili ne sudi jer je neko procijenio da je još prerano vratiti ga u ligu u kojoj ga se svi dobro sjećaju. Bandić danas sudi u Prvoj ligi Federacije BiH, sa manje ili više uspjeha, nebitno je u konačnici.

Nabrajati greške sudija iz kola u kolo je iluzorno. Naprosto ne postoji niti jedan sudija koji nije griješio, manje ili više i utjecao ili ne na konačan rezultat utakmica. Samo ako uzmemo primjere u ovoj sezoni jasno je koliko je puta viđena greška na štetu klubova u Premijer ligi BiH. Uzaludni ostaju protesti klubova i trenera, negodovanja navijača na stadionima, a sve se svede na kazne nedelegiranjem za sudije, i kaznama za trenere koji javno iskažu nezadovoljstvo.

Inače, pored već pomenutog Banjca, Komitet za sudije i suđenje čine još prvi i drugi potpredsjednik Zoran Rebac i Ibrahim Hasanbegović, te članovi Marinko Jelić, Nenad Šukurma, Muamer Bureković kao i zamjenski član Lazo Aleksić. O načinu njihovog izbora, mandatu koji im je na raspolaganju, mjerama koje primjenjuju u edukaciji službenih lica i načinu selekcije sudaca i drugih službenih lica podaci su toliko šturi da se stiče dojam da ovaj komitet nema obavezu da polaže račune apsolutno nikome.

Ono što je konstanta jesu sudijske greške i njihovo kažnjavanje, pa vraćanje na liste Premijer lige BiH i postojanje već pomenute komisije, koja funkcioniše već desetak godina u gotovo istom sastavu. Postavlja se jasno pitanje, ako se tokom njihovog mandata greške ponavljaju i amnestiraju, da li je problem u sudijama, koje se sasvim je jasno osjećaju prilično komotno ili u onima koji već godinama delegiraju i postavljaju sudijske trojke širom terena u BiH? Da li je možda vrijeme da i u komisiji dođe do korjenitih promjena?

Formalno postoji Pravilnik o sudijama i suđenju Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. Ovaj dokument lijepo secira kompletnu sudijsku organizaciju u našoj zemlji, a previše je obiman da bismo ga ovdje detaljno predstavljali. Neka svako lično pročita šta piše u pravilniku, pa procijeni koliko se toga primjenjuje u stvarnosti.

Dotad, nama ostaje otvoreno pitanje kako je moguće primjera radi da sudija poput Irfana Peljte koji sudi međunarodne utakmice i dobija najviše ocjene za svoje performanse, kardinalnim greškama obilježi utakmicu između Zrinjskog i Radnika. Ako ga zaštiti i opravda Dragan Banjac, onda ćemo barem znati da je sudio onako kako treba. Kome treba... Bh. fudbalu takve greške sasvim sigurno ne trebaju.