Preživio genocid, sad piše zlatne stranice bh. košarke: "Dok sam živ vraćat ću se u Srebrenicu"

.
Jedan od onih koji su dio tima Bosne i Hercegovine koja čini čuda na Eurobasketu je Srebreničanin Emir Sulejmanović.

 

Krilni centar Bilbaa proživio je teško djetinstvo. Sulejmanović je rođen u šumi između Žepe i Srebrenice, 13. jula 1995. godine. Preživio je genocid u Srebrenici i danas je uzoran sportista.

Redovan je u koloni Marša mira do Potočara.

Majku gotovo da i ne pamti, umrla je kad je imao četiri godine. S ocem Nedžadom prolazi put Marša mira. Ove godine prisustvovao je kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru.

"Sa svih strana su padale granate, tražiš gdje se sakriti, da preživiš. Moja rahmetli majka je u tim trenucima bila trudna, rodila me u šumi. Zahvaljujem i ovom prilikom ljudima koji su joj pomogli da to sve prođe u najboljem redu. Mene je doktor vidio prvi put nakon mjesec-dva", ispričao je Sulejmanović.

Otac Nedžad vidio ga je prvi put tek nakon godinu dana. Bio je u logoru.

"Moj otac je bio zarobljen. Nakon izlaska iz logora, otišao je u Finsku. Mi smo mu se pridružili nakon tri mjeseca. Kažu mi da sam ga se kao beba bojao, nisam ga poznavao, nisam znao ko je čovjek."

Sulejmanović je odrastao u Finskoj, igrao je i za tamošnje mlađe selekcije. Profesionalnu karijeru započeo je 2011. u Union Olimpiji, jedno vrijeme bio je i u Barceloni, a u sezoni 16/17 nastupao je i za Cibonu.

Na Eurobasketu Sulejmanović prosječno bilježi 1,5 poena po meču za otprilike četiri minute koliko igra u prosjeku.