Priča o karakteru i ljudskosti - Šta bi moja majka mislila...?

atletika
Kenijski trkač Abel Mutai nalazio se na samo nekoliko metara od cilja, ali se zbunio sa znakom i stao, misleći da je trku završio.

 

Španski trkač Ivan Fernandez bio je odmah iza njega i, shvativši što se događa, počeo vikati na Kenijca da nastavi trčati. Mutai nije znao španski i nije ga razumio. Shvativši šta se događa, Fernandez je gurnuo Mutaija ka pobjedi.

Novinar je pitao Ivana, "Zašto si to učinio?" Ivan je odgovorio: "Moj san je da jednog dana možemo imati svojevrsni život u zajednici u kojem se guramo i pomažemo jedni drugima da pobijede."

 

Novinar je insistirao "Ali zašto ste pustili Kenijca da pobjedi?" Ivan mu je odgovorio: "Nisam mu dopustio da pobijedi, on je pobijedio. Utrka je bila njegova." Novinar je insistirao i ponovo je upitao: "Ali mogao si pobijediti!" Ivan ga pogleda i odgovori: "Ali koja bi bila zasluga moje pobjede? Kakva bi bila čast u toj medalji? Šta bi moja majka mislila o tome? "

 

Vrijednosti se prenose s generacije na generaciju.

 

Koje vrijednosti učimo svoju djecu?

Ne učimo našu djecu pogrešnim načinima i sredstvima da POBJEDE! Umjesto toga, prepustimo ljepotu i ljudskost ruku pomoći. Jer iskrenost i etika su POBJEDA!

 

Preuzeto sa FB