Priča Sarajlije koji je prvi Tysona Furyja bacio na pod

asd
„Vidio sam rođake Tysona Furyja, oni su išli svuda sa njim – to su ogromni ljudi, kao da su Hercegovci“, govorio je za Sport Klub bokser koji je prvi u karijeri na pod bacio aktuelnog WBC šampiona svijeta u teškoj kategoriji.

Prije Stevea Cunninghama, prije Deontayja Wildera. Desni ’overhand’ Sarajlije Nevena Pajkića umalo je potpuno promijenio sliku svjetskog boksa u posljednjih deset godina.

Fury će sa Anthonyjem Joshuaom u dvije borbe ugovorene za 2021. godinu podariti svijetu boksa prvog neprikosnovenog šampiona u teškoj kategoriji u 21. vijeku. Imat ćemo apsolutnog vladara prvi put još od Lennoxa Lewisa, a moglo je i da ne bude tako.

Umalo je Pajkić, stopirao karijeru „Kralja Cigana“ dok je Tyson Fury još bio lokalni fenomen Mančestera. Bio je prilično blizu pobjede nad visokim rivalom, ali to danas nije bitno – meč sa Britancem samo je jedna u fantastičnom nizu priča ovog boksera, a potom holivudskog glumca i kaskadera, koji živi u Torontu.

Neven „No Surrender“ Pajkić nastupao je kao profesionalac od 2005. do 2012. godine – tokom tog perioda bio je prvak Kanade, a imao je priliku i da postane šampion Komonvelta. Povukao se sa skorom 17-1 u profesionalnom ringu poslije jedne nesvakidašnje karijere.

U svakom trenutku bio je autentičan – od samog načina na koji je počeo da se bavi boksom, do metoda treninga, preko stila, do profesije koja mu je postala prevashodno zanimanje poslije povlačenja. Velika je šteta što je svoj sportski vrhunac doživio prije potpune eksplozije internet kulture jer je izvjesno da bi zbog stila borbe, iskrenih i duhovitih izjava i racionalnog stava bio prava „online“ zvijezda. Alen „Savage“ Babić iza sebe ima armiju navijača na internetu, a ono što ga čini popularnim, krasilo je i Pajkića na još izraženiji način desetak godina ranije.

Za Sport Klub je Pajkić govorio o tome kako je bio „prestar da trenira boks“ sa 18 godina, a nije sa 26, kako je udario Tysona Furyja znojavim peškirom, a nedugo zatim sarađivao na setu holivudskog filma sa zvijezdama kakve su Russell Crowe i Viggo Mortensen.

Image
wegf