Prijateljstvo i sport važniji od rata: Ukrajinac i Bjelorus igraju u dublu i osvajaju titule

,.
Agresija Rusije na Ukrajinu uz podršku Bjelorusije ulazi u drugu godinu, a već smo navikli na činjenicu da se ukrajinski sportisti ne žele ni pozdraviti sa Rusima i Bjelorusima na sportskim terenima, što se najviše primjećuje na tenisu.

Brojni ukrajinski teniseri i teniserke se ne pozdravljaju s protivnicima koji dolaze iz Rusije i Bjelorusije, a čak se dešavalo i da ne žele uopće igrati mečeve protiv njih.

Ipak, da postoji i izuzetak od tog pravila pokazuje muški dubl Ivan Liutarevič - Vladislav Manafov koji je u drugi plan stavio rat i dao prednost sportu i prijateljstvu.

Bjelorus i Ukrajinac su 16. februara 2023. godine, godinu dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu uz svesrdnu pomoć Bjelorusije, odlučili zaigrati u dublu i u svijet poslati snažnu poruku.

Na svom prvom turniru su osvojili Challenger u francuskom Cherbourgu i poručili kako sport treba odvojiti od politike, no njihov primjer nisu slijedili drugi Ukrajinci i Ukrajinke.

Nakon toga nastupili su još na 21 Challengeru i na dva, onima u Madridu i San Marinu osvojili titule. Nastupili su i u Banjoj Luci 9. augusta, no poraženi su od Andreja Golubeva i Denisa Molčanova sa 2:0 u setovima u prvom kolu.

Ove sedmice Liutarevič i Manafov su nastupili na turniru u belgijskom Ottignies-Louvain-la-Neuveu, no zausavljeni su u četvrtfinalu.