Prije 12 godina nastala je najsramotnija i najtužnija fotografija u historiji Barcelone

.
Cruyff nije dao da ga gaze u javnosti

 

Legendarni nizozemski fudbaler Johan Cruyff ostavio je veliki trag tokom igračke i trenerske karijere u Barceloni.

Cruyff je najbolje dane svoje igračke karijere proveo u Ajaxu i Barceloni, a nakon što se penzionisao 1984. godine odlučio je ući u trenerski svijet gdje je također pokazao o kakvom maestru se radi.

Nizozemac je radio u Ajaxu tri godine, a potom je od 1988. do 1996. godine trenirao Barcelonu kojoj je 1992. godine donio prvu titulu prvaka Evrope. Zbog teške bolesti kasnije je još bio selektor Katalonije, a nažalost preminuo je 2016. godine u Barceloni u 68. godini života.

Kakav značaj Cruyff ima za Barcelonu u svom prvom mandatu pokazao je Joan Laporta jer je imenovao Nizozemca za počasnog predsjednika katalonskog kluba što je oduševilo navijače Barce.

Međutim, 2010. godine desila se možda i najveća sramota u historiji Barcelone. Nakon što je Laporta napustio mjesto predsjednika na tu poziciju došao je Sandro Rosell koji je izjavio da titula počasnog predsjednika nije smjela biti uručena Cruyffu jer je to protiv statuta kluba.

 

Cruyff je odmah odlučio da reaguje i na današnji dan prije 12 godina došao je u prostorije Barcelone i vratio je značku počasnog predsjednika kluba, a sve to je jedan uposlenik zabilježio fotografijom.

 

 

Španski mediji danas su ponovo aktuelizirali ovu priču i poručili su da je ovo najsramotnija i najtužnija fotografija u Barcinoj historiji.

Johan je bio itekako ponosan čovjek i nije mogo da dopusti da Rosell i novoizabrani čelnici kluba razvlače njegovo ime po novinama, te je odlučio da uzme stvari u svoje ruke i vrati titulu koja mu je dodijeljena nekoliko godina ranije.

Cruyff je i prije izbora Rosella i Josepa Bartomeua govorio da Sociosi prave grešku što ih puštaju u klub, ali ga oni nisu slušali. Ipak, ubrzo se pokazalo da je legendarni Nizozemac govorio istinu, ali je već bilo kasno.