Prije 25 godina Bosna i Hercegovina je pobijedila Italiju na prepunom Koševu

¸12
Na današnji dan prije 25 godina nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je na Koševu pobijedila Italiju rezultatom 2:1.

Pomalo je nestvarno izgledao najveći bosanskohercegovački stadion tog 6. novembra 1996. godine.

Bila je to peta zvanična utakmica naše reprezentacije i ni najveći optimisti se nisu mogli nadati da će upisati prvu pobjedu u historiji protiv tadašnjeg svjetskog viceprvaka.

Na Koševu je italijanski selektor izveo najveće zvijezde, pred više od 40.000 navijača zaigrali su Paolo Maldini, Demetrio Albertini, Gianfranco Zola, Enrico Chiesa... No, već u 5. minuti Hasan Salihamidžić je pogodio za 1:0.

Italijani su potom izvršili pravu opsadu gola Mirsada Dedića, a u 10. minuti Chiesa je pogodio za 1:1.

Potom je Dedić imao nekoliko sjajnih odbrana, a u 43. minuti Bolić je izbjegao ofsajd zamku, predriblao Francesca Tolda i pogodio za konačnih 2:1.


 

Za Bosnu i Hercegovinu u historijskoj prvoj pobjedi su igrali: Dedić, Konjić (Pintul), Begić, Jašarević, Šabić (Dadić), Glavaš, Halilović (Kapetanović), Salihamidžić, Beširević, Bolić (Brkić), Baljić (Musić). Selektor je bio Fuad Muzurović.

Italija je igrala u sastavu: Toldo (Marchegiani), Carnasciali, Torricelli (Apolloni), Albertini, Maldini, Padalino, Di Matteo (Giunti), D. Baggio (Lentini), Casiraghi (Ravanelli), Zola, Chiesa (Simone).

Taj poraz je toliko uzdrmao Italijane da je nakon njega selektor Arrigo Sacchi napustio kormilo Azzurra.