Prije 70 godina je otvoren stadion Grbavica, dom Fudbalskog kluba Željezničar

stadion
Na današnji dan prije 70 godina je otvoren stadion Grbavica, dom Fudbalskog kluba Željezničar.

 

Željezničar je poslije osnivanja 1921. godine utakmice igrao na vojnom vježbalištu Egzercir u sarajevskom naselju Čengić Vila, a potom i na igralištu na Pofalićima. Nakon završetka Drugog svjetskog rata svoje utakmice igrao na stadionu "6. april" koji se nalazio u sarajevskom naselju Marijin Dvor, no Plavi su željeli napraviti svoj stadion, a lokaciju su pronašli u naselju Grbavica.

Članovi Radničkog sportskog društva Željezničar su počeli radove na izgradnji stadiona 1949. godine, a završeni su 13. septembra 1953. godine kada je stadion otvoren utakmicom Druge lige SFRJ - Zapad protiv Šibenika. Željezničar je slavio rezultatom 4:1.

Stadion Grbavica je imao samo zapadnu tribinu, koja je prenesena sa stadiona "6. april". Stadion je imao i atletsku stazu, koja je uklonjena tokom rekonstrukcije stadiona od 1968. do 1976. godine.

Željezničar tako susrete od 30. juna 1968. do 25. aprila 1976. godine nije igrao na Grbavici, a vremenom su izgrađene južna, istočna i sjeverna tribina.

Ubrzo nakon početka agresije na Sarajevo, početkom maja 1992. vojnici Jugoslovenske narodne armije (JNA) zajedno sa srpskim paravojnim formacijama zauzeli su naselje Grbavica u sklopu kojeg se nalazi i Željin stadion.

Velike borbe vođene su oko stadiona Grbavica, a s obzirom da se radilo o objektu koji se nalazio na prvoj liniji, vojnici JNA koji su se samo nekoliko dana kasnije zvanično preobukli u uniforme novoformirane Vojske Republike Srpske, su u popodnevnim satima 4. maja 1992. godine zapalili stadion.

Drvena zapadna tribina, koja je koja je prenesena sa stadiona "6. april" s Marijin-Dvora prilikom izgradnje stadiona početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, je u potpunosti izgorjela, a sa njom je nestalo i 316 pehara Sportskog društva Željezničar, od čega su 42 pripadala nogometašima.

Također, stadion je miniran i tokom agresije na našu zemlju niko nije mogao ući na njega.

Nakon završetka rata, 19. marta 1996. godine izvršena je reintegracija naselja Grbavica. Željin stadion je u rekordnom roku osposobljen, te je već 2. maja 1996. godine na njemu odigran sarajevski derbi koji je završen bez pobjednika (1:1).

Treća obnova stadiona dogodila se u ljeto 2004. godine kada su u potpunosti obnovljene svlačionice, te postavljene stolice na sjevernoj i južnoj tribini, dok je zbog UEFA-inih kriterija istočna tribina bila zatvorena.

Posljednje, četvrto renoviranje stadion Grbavica je doživio od 2017. do 2019. godine. Izgrađena je nova istočna tribina, naredne godine promijenjen je travnjak, a početkom 2019. godine istočna tribina je natkrivena.

Tako je Grbavica danas Grbavica moderan stadion sa 13.599 sjedećih mjesta, tri natkrivene tribine i koji ispunjava uslove za odigravanje evropskih utakmica, kako klubova, tako i reprezentacije Bosne i Hercegovine.