Prosinečki: Možemo ostvariti sve pobjede do kraja

Robert Prosinečki, selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, odmara se u Zagrebu, gdje s velikom pažnjom prati ljetni prijelazni rok, jer nekolicina naših reprezentativaca i dalje vaga ponude, otići u novi klub ili ostati u sadašnjoj sredini.

S druge strane, popularni Robi već razmišlja i o septembarskim, ali i o oktobarskim utakmica odluke u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine. 

Prijelazni rok

– Već razmišljam o devetom mjesecu i nastavku kvalifikacija – rekao je selektor Prosinečki. 

Dodaje da dobro poznaje protivnike i sve ostalo što je potrebno te se nada da ćemo i mi biti u pravom izdanju. 

– To jedino… Ne mogu ništa mnogo planirati što se tiče nekih drugih dijelova, jer pripreme tek počinju, a potom i prvenstva. Vidjet ćemo u kakvoj će nam formi biti reprezentativci, hoće li biti povrijeđenih, nadam se da neće. Manje-više, to je to. Dosta naših igrača trebalo bi ovog ljeta završiti u nekim drugim, odnosno novim klubovima. To svakako pratim – dodaje Prosinečki. 

Eldar Ćivić već je potpisao ugovor sa prvakom Mađarske Ferencvarošem, mada je bio na korak od zagrebačkog Dinama. 

– Svaki igrač gleda svoje uvjete, uz finansijsku stranu transfera, što je normalno. Veoma je bitno da odu tamo gdje će igrati. Još čekamo šta će biti s Edinom Džekom, Harisom Duljevićem, Edinom Višćom, Ibrahimom Šehićem, Goranom Zakarićem, koji se povezuje s Konjasporom… Rade Krunić je potpisao za Milan, što je dobar potez. U biti, vidjet ćemo kako će se završiti ljetni prijelazni rok, odnosno gdje će naši igrači početi pripreme. Neki su već u stroju, a neki će to uraditi malo kasnije – konstatira strateg “Zmajeva”. 

U posljednje tri kvalifikacijske utakmice na poluvremenu smo imali u džepu sedam bodova (Grčka 2:0, Finska 0:0, Italija 1:0), a na kraju smo osvojili samo jedan tako da je logično pitanje za selektora je li i to analizirao. 

– Sve sam analizirao. No, ako gledate sve utakmice od kada sam došao za selektora, baš smo podbacili samo jednu, koja je, nažalost, bila ključna. O toj utakmici sam i pričao sve vrijeme, naravno, mislim na duel s Finskom u Tampereu, koji smo izgubili sa 0:2. Sve druge utakmice smo, manje-više, odigrali dobro, neke od njih čak i odlično. 

Malo nas je poremetila ta Grčka, gdje smo poslije 2:0 dobili i crveni karton (isključen Miralem Pjanić, op. a.) tako da smo na kraju odigrali neriješeno. Ali, u biti, odigrali smo veoma dobro i protiv Italije, u nekim dijelovima utakmice čak i odlično. A jedino smo podbacili u Finskoj. Možemo mi sada analizirati zbog čega i zašto, ali to je, jednostavno, bilo zbog 100 nekih stvari. Podbacila je cijela ekipa tako da smo tu utakmicu završili na taj način – kaže selektor Prosinečki. 

Nema alibija

Na konstataciju da je selektor Iraka Srečko Katanec u nedavnom intervjuu izjavio da se junski reprezentativni termin, jednostavno, mora ukinuti, jer tada sve selekcije nisu u istom položaju (takmičarska sezona u Finskoj se igra u toku jedne godine), popularni Robi odgovara: 

– Pričali mi o tome ili ne, treba se, jednostavno, prilagoditi na taj period kad igrači dolaze nakon teških sezona i razmišljaju o nekom godišnjem odmoru. Pa, i drugi igraju u tom terminu. Odrade to pa tek onda idu na odmor. Mislim da su to samo neki naši alibiji. Tu smo utakmicu odigrali loše, to je, jednostavno, tako i treba izvući pouke. No, poslije toga nas veseli odlična utakmica protiv Italije, mada nismo osvojili bodove. Sad čekamo septembar, Lihtenštajn i Armeniju. Prvo 5. septembra slijedi domaća utakmica s autsajderom, a potom tri dana poslije gostovanje u Jerevanu, koje sigurno neće biti lagano. 

– Armenci su se digli poslije pobjede u Grčkoj, ali mi u septembru očekujemo šest bodova. Smatram, međutim, da će se sve odlučivati u oktobru. Ne, ne pravim nikakve kalkulacije, razmišljam samo o našim utakmicama. Prvo trebamo pobijediti sve svoje utakmice da bismo bili u igri. Mislim da to možemo ostvariti. Ponavljam, mislim da će oktobar biti mjesec odluke za odlazak na Evropsko prvenstvo – ističe nepopravljivi optimista. 

Odmor na Krku

Selektor je bio nekoliko dana u Sarajevu. 

– Trenutno sam u Zagrebu, s familijom, a ubrzo ću, vjerovatno, malo skoknuti do mora, kod mame na Krk – rekao je Prosinečki. 

Italijani ispred Finaca Preostale utakmice naše reprezentacije u grupi J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo: 

BiH – Lihtenštajn (5. septembar, 20.45 sati), 

Armenija – BiH (8. septembar, 18), 

BiH – Finska (12. oktobar, 18), 

Grčka – BiH (15. oktobar, 20.45), 

BiH – Italija (15. novembar, 20.45), 

Lihtenštajn – BiH (18. novembar, 20.45). 

Trenutni poredak:

1. Italija 12 bodova, 

2. Finska 9, 

3. Armenija 6, 

4. Grčka 4, 

5. BiH 4, 

6. Lihtenštajn 0. 

Plasman na Euro osigurat će dvije prvoplasirane selekcije.