Prosinečki večeras protiv Lihtenštajna poslije 166 dana traži pobjedu s BiH

Robert Prosinečki (50), od kako je 4. januara 2018. godine imenovan za selektora u večerašnjoj utakmici protiv Lihtenštajna 17. put s klupe predvodit će fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

U utakmici petog kola kvalifikacija za EURO 2020 protiv autsajdera u grupi ”J” na zeničkom stadionu ”Bilino polje” (početak 20.45 sati) popularno zvani ”zmajevi” i Prosinečki tražit će pobjedu poslije 166 dana. Posljednji trijumf Prosinečki imao je na startu kvalifikacija 23. marta 2019. godine, kada je na stadionu ”Grbavica” u Sarajevu savladana Armenija, rezultatom 2:1, analizira Anadolu Agency (AA).

Od tada BiH je remizirala s Grčkom tri dana kasnije u Zenici (2:2) te poražena u trećem i četvrtom kolu od Finske u Tampereu 8. juna 0:2, odnosno Italije u Torinu 11. juna, rezultatom 1:2.

Shodno tome, BiH je trenutno pretposljednja peta na tabeli grupe ”J” s četiri boda, koliko ima i Grčka, dok je Lihtenštajn izgubio sve četiri utakmice.

Prosinečki i njegovi izabranici, žele li biti učesnici Evropskog prvenstva 2020. godine, večeras u duelu reprezentacija sa začelja tabele moraju pobijediti, baš kao i za tri dana u Jerevanu Armeniju, koja je do sada sakupila šest bodova. Samo u slučaju osvajanja maksimalnih šest bodova u predstojeća dva meča BiH će uhvatiti priključak za Italijom (trenutno ima 12 bodova) i Finskom (9), tj. uključiti se u borbu za prva dva mjesta u grupi ”J” koja na kraju kvalifikacija vode na EURO 2020.

U dosadašnjih 16 utakmica Prosinečki je s BiH ostvario šest pobjeda, isto toliko remija, četiri poraza, uz gol razliku 14:11.