Prosinečki: Prvi cilj je da se upoznam s igračima i da oni prihvate ono što ja tražim

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki istakao je na konferenciji za medije nakon čitanja spiska igrača za prijateljske utakmice protiv Bugarske i Senegala da je prezadovoljan formom u kojoj se bh. igrači nalaze te da mu je prvi cilj da se upozna s ekipom.

Selektor je prvo odgovorio na pitanje o Asmiru Begoviću koji se ne nalazi na spisku, a on je kazao da je golman Bournemoutha dobio neki udarac u meču protiv Tottenhama te da mu je on dao dopuštenje da ne dolazi na ovo okupljanje. 

"Begović se jučer javio da je imao probleme sa koljenom, a mi smo mu izašli u susret da ne dolazi na ove dvije utakmice. Njemu će dobro doći ovih deset dana za odmor, a on je sam zatražio da ne dolazi i ja sam mu to dopustio"

Prosinečki je kazao da je prezadovoljan formom naših reprezentativaca kao i to da se odlaskom Lulića moramo bazirati na neke nove igrače. 

"Moramo biti prezadovoljni koliko igraju naši reprezentativci, a kada se pogleda spisak, onda 90 posto naših igrača standardno i dobro igra u svojim klubovima. Što se tiče igrača u Italiji, s Lulićem je bilo malo nejasnoća u komunikaciji, a on je i ljudima u savezu i svojim prijateljima rekao da ako dođe do razgovora, neće igrati za reprezentaciju. Mi se moramo fokusirati na igrače koji su sada tu i koji nam mogu pomoći da igramo što bolje. 

Selektor je kazao da bi sigurno zovnuo tri mlada igrača u A reprezentaciju da se termin prijateljskih utakmica ne poklapa sa kvalifikacijskim.

"Ja sam kroz utakmice u SAD-a vidio da su naši U-21 reprezentativce izuzetno kvalitetni, a da nemaju svoje obaveze, sigurno bi trojicu mladih igrača zovnuo u prvi tim. Naravno, oni se kroz svoje kvalifikacije trebaju dodatno dokazati i kroz neko moje razmišljanje, sigurno će biti u reprezentaciji u budućnosti"

Prosinečki je kazao da je Prevljak zaslužio poziv odličnom formom u kojoj se posljednje vrijeme nalazi te da će svi igrači dobiti minutažu u dvije prijateljske utakmice.

"Kroz ove dvije utakmice ću rotirati igrače, a Prevljak je dobio poziv jer je u posljednje vrijeme u odličnoj formi. Sigurno je da se radi o talentovanom igraču koji će imati svoju minutažu. Moj prvi cilj je da se upoznam s igračima, da oni prihvate ono što ja želim od njih, a mislim da će svi igrači dobiti svoju minutažu kako bi se pokazali. Ne bih volio da neko se neko od igrača u klub vrati sa maksimalnom minutažom jer sam svjestan koliko su svi oni umorni"

Selektor je kazao da još uvijek ima vremena da se skautiraju naši protivnici, a o reprezentaciji Senegala je imao samo riječi hvale. 

"Još uviijek imamo vremena da skautiramo ekipe protiv kojih ćemo igrati. Senegal je ekipa koja je otišla na Svjetsko prvenstvo i čiji igrači igraju u velikim klubovima. Pogledat ćemo najvažnije detalje iz njihove igre, a ono što znamo jeste da su fizički fenomenalno spremni. Sigurno je da će biti jako nezgodan protivnik", završio je Prosinečki.