Prosinečki sutra proziva: Nadaju se Hajrović, Mešanović, Koljić, Gojak…

Teško je predvidjeti kako će izgledati spisak selektora Roberta Prosinečkog za naredne mečeve reprezentacije, početkom septembra u Ligi nacija, kada ćemo za protivnike imati Sjevernu Irsku i Austriju. Pitanje je da li će se selektor odlučiti za igrače koje je pozivao i dosad, od kojih su neki u drugom planu u klubovima ili će jedini kriterij biti minutaža.

Sigurno je da neće biti Seada Kolašinca. Ibrahim Šehić je rezerva u Erzunumsporu. Kenan Pirić u Mariboru, također. Četvrti golman koji bi mogao doći u obzir (osim sigurnog Begovića) je kapiten Lecha Jasmin Burić ili eventualno Vedran Kjosevski iz Željezničara.

Ermin Bičakčić je odigrao kup utakmicu i čini se da će u novoj sezoni imati bolji status nego ranije. Osim toga, pozivan je i dosad, neke utakmice odigrao je pristojno i on je siguran na spisku. Sigurni su i Ognjen Vranješ, Miralem Pjanić, Edin Džeko, Toni Šunjić, Edin Višća, kao i Darko Todorović koji je jučer potvrdio poziv. Novi fudbaler Salzburga odigrao je tek jučer prvih 90 minuta u novom klubu. Ako je on već pozvan, logično je očekivati i saigrača Smaila Prevljaka, koji je dobijao više prilike u Red Bullu. On je u subotu igrao od starta i postigao dva pogotka.

Kenan Kodro je igrao u Evropi i pogađao, dok je u danskom prvenstvu više rezerva. Muhamed Bešić ne igra u Evertonu, ali je za očekivati da se i on nađe na spisku, posebno znajući njegove kvalitete, kao i bolnu istinu da je u životnoj formi i istovremeno višak u klubu. Poziv bi trebao otići i na adrese Ervina Zukanovića, Gorana Zakarića, Gojka Cimirota, Riada Bajića i Harisa Duljevića, koji su također standardni, a bili su dio reprezentacije na posljednjim akcijama.

Upitno je hoće li Prosinečki račinati na Elvisa Sarića, koji je otišao u daleku Koreju, kao i na Stjepana Lončara, Denija Miloševića i Eldara Čivića, koji ne igraju za svoje klubove. Lončar je u Rijeci rezerva, Milošević u Konyasporu također, a Čivića u posljednje vrijeme nema ni u rosteru Sparte. Bojan Nastić iz Genka će vjerovatno naći mjesto na spisku, iako se ne može reći da je standardan u klubu. Luka Menalo u Dinamu također nije u prvom planu, dok mjesto pod suncem u ovom klubu i dalje traži Armin Hodžić.

Od igrača kojih ranije nije bilo na popisu, a zanimljivi su jer trenutno igraju u dobroj formi vrijedi izdvojiti Izeta Hajrovića (Dinamo), Anela Hadžića (Videoton), Srđana Grahovca (Rijeka), Amera Gojaka (Dinamo), Elvira Koljića (Krupa), Ermedina Demirovića (Sochaux), Tomislava Tomića (Olimpija), Jasmina Mešanovića (Maribor), Radeta Krunića (Empoli), Matu Jajala (Palermo), Marina Aničića (Astana), Besima Šerbečića (Rosenborg), Matea Sušića (Sherif), Darija Đumića (Dresden), Samira Memiševića (Groningen), Miroslava Stevanovića (Servette)…

Teško je vjerovati da će Prosinečki pozvati Sanjina Prcića i Milana Đurića, koji su nedavno promijenili klubove.