Prvi dan okupljanja šamar bh. sportskoj javnosti - Još jedan dokaz koliko je pala reprezentacija BiH

,
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine 2014. godine učestvovala je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. U augustu godinu ranije bila je rangirana na 13. mjesto FIFA ljestvice, ali od tada kreće pad koji nije stao do danas. Koliko smo pali, dovoljno govore i kvote pred utakmicu s Luksemburgom.

Kvalifikacije za EURO, barem što se tiče dijela kroz grupe, za našu fudbalsku reprezentaciju završene su nakon osmog kola. U oktobru je nakon 0:5 poraza od Portugala, što je i najveći u historiji naše selekcije, bilo jasno da šanse za direktan plasman više nemamo.

Sada slijede posljednje dvije utakmice, koje nam neće donijeti plasman, ali mogu poslužiti selektoru Savi Miloševiću da isproba neke varijante pred baraž koji nas čeka u martu. Protivnici su Luksemburg u gostima 16. novembra i tri dana kasnije Slovačka u Zenici.

Od oba navedena tima izgubili smo sa po 2:0 u prvim utakmicama. Nije toliko bio tragičan poraz (koliko igra) od Slovačke u Bratislavi, koliko je onaj od Luksemburga u junu i to u Zenici. Do tada nam je Luksemburg bio jedna od rijetkih reprezentacija koje smo pboijedili u svakom međusobnom duelu, no i to se promijenilo.

Vratimo se na pad naše reprezentacije. Prvo nakon Mundijala u Brazilu nismo otišli na EURO nego ispali u baražu, a onda za Mundijale u Rusiji i Kataru nismo dospjeli ni u baraž. Između dva Svjetska prvenstva igrali smo baraž nakon katastrofalnih kvalifikacija, zahvaljujući prvom mjestu u grupi B divizije Lige nacija, no i to smo uprskali i ispali na domaćem terenu u polufinalu od Sjeverne Irske.

I sada ćemo u baraž zahvaljujući istom rezultatu u Ligi nacija. Napravio ga je Ivaylo Petev 2022. godine, nakon čega mu nije produžen ugovor. Trebala nam je nova energija, tako su rekli odgovorni.

Bio je to promašaj i naša reprezentacija je u 2023. godini dobila samo Island i Lihtenštajn dva puta, uz pet poraza. Pad je nastavljen, a koliko smo pali dovoljno govore kvote pred meč Luksemburg - Bosna i Hercegovina.

Luksemburg - BiH, kvote

Kvota na Bosnu i Hercegovinu počela je da pada. No, još uvijek to nije onako kako smo navikli protiv ovakvih selekcija. Štaviše, na nekim svjetskim kladionicama do danas je Luksemburg bio i blagi favorit.

U trenutku objave ovog članka, Mozzart na pobjedu Bosne i Hercegovine nudi 2,55. Na trijumf Luksemburga kvota je 2,95, a na remi 3,40.

WWin nudi 2,48 na dvicu odnosno pobjedu naše selekcije. Na kec je kvota 2,84, a na remi 3,40.

Volcano najviše vjeruje našoj selekciji. Na našu pobjedu kvota je 2,44, na remi 3,20, a na pobjedu Luksemburga 2,80.

Savo Milošević vodi reprezentaciju BiH ka svjetlu na kraju tunela

Atmosfera oko reprezentacije sada je tužna. Interes za dvije preostale utakmice je jako loš, te nas vjerovatno očekuje poluprazno Bilino polje protiv Slovačke.

Međutim, raduje činjenica da se sve može promijeniti već za nekoliko mjeseci. Ukoliko naša selekcija ostvari plasman na EURO, sve negativne stvari će se zaboraviti, barem do povratka iz Njemačke.

Ono što nas već može radovati jeste to da ćemo prvi meč baraža igrati na domaćem terenu. Protivnik je skoro pa poznat, a kada je eventualno finale u pitanju, žrijeb će odlučiti domaćina te utakmice.