Rafa je biće sa druge planete: Španac izdržao bolove i savladao Fritza

NADAL

Španac Rafael Nadal kompletirao je listu učesnika polufinala Wimbledona, pošto je u četvrtfinalu savladao Taylora Fritza nakon preokreta 3:6, 7:5, 3:6, 7:5, 7:6.

Da će ovo biti izuzetno težak meč za Nadala moglo se vidjeti već u prvom setu. Sve je lijepo krenulo po Španca, odmah je napravio brejk. Poveo je 3:1.

A onda se u četvrtom gemu prvi put suočio sa brejk loptama. I to sa tri vezane. Sve tri je spasio, ali Fritz je ipak iskoristio četvrtu i izjednačio na 3:3. Od tada, pa do kraja prvog seta, samo je Amerikanac postojao na terenu. Osvojio je i naredna tri gema i došao do prvog seta – 6:3.

U pauzi između dva seta Nadal prvi put traži medicinski tajm aut. Nije u pitanju stopalo, o kom se pričalo prethodnih nedelja, već su u pitanju bolovi stomačnih mišića. Ipak, oni ga nisu sprečili da uzvrati u drugom setu, koji je dobio 7:5 za 1:1.

Fric se nije predavao i u trećem setu je odigrao je perfektno. Nadalu nije dozvolio brejk loptu, a sam je napravio dva brejka i dobio taj set 6:3, za vodstvo 2:1. Između trećeg i četvrtog seta Nadal je ponovo zatražio medicinski tajm aut.

Ali Španac je nastavio i počeo četvrti set brejkom. Serija brejkova nastavila se i u naredna tri gema, poslije čega je Nadal poveo 2:1 uz brejk prednosti. Tu prednost je držao do osmog gema, kada je Fritz uspio da ponovo oduzme servis protivniku i izjednači na 4:4.

Oba tenisera u naredna dva gema držala su svoj servis. Ali u 11. gemu Nadal pravi novi brejk, poveo je 6:5 i servirao je za 2:2 u setovima.

Kada se pri prvom znaku slabosti ne prelomi Nadal, onda slijedi surova kazna. Fritz je kapitulirao u sedmom gemu petog seta. Uspio je da spasi tri brejk lopte u tom gemu, ali četvrtu nije i Nadal je napravio prvi brejk u petom setu i poveo 4:3. Djelovalo je da je sve gotovo, ali Fritz je odbio momentalnu kapitulaciju. Odmah je vratio brejk i izjednačio na 4:4.

Junački su se borila obojica. Na kraju odluka je morala da padne u taj brejku. A u taj brejku veliki faktor su iskustvo i mentalna čvrstina. Oba su na strani Nadala, što je demonstrirao u taj brejku. Poveo je 5:0 i bilo je jasno da će on u polufinale, a da će Fritz na tako veliki rezultat na Grand slamu ipak morati da sačeka.