Reakcije na okončanje PLBiH: Jedni slave, drugi najavljuju tužbe, treći šute

gjopč
Odluka Nogometnog saveza BiH o prekidu sezone izazvala je mnogo reakcija. Sarajevo je prvak, u Evropu idu Željezničar, Zrinjski i Borac, dok Premijer Ligu napuštaju Zvijezda 09 i Čelik. Dok jedni slave, drugi negoduju najavljujući tužbe i žalbe, treći šute.

Najdeblji kraj odlukom Nogometnog saveza BiH izvukli su Čelik i Zvijezda 09. Poručuju da su legalisti, ali da je činjenica, da politika nikada nije napustila nogomet u ovoj zemlji.

 

"Normalno da ćemo mi ići sa žalbom ili prigovor prema NS BiH. Nismo još dobili odlukom. Vjerovatno ćemo zajedno praviti žalbu sa Zvijezdom 09. Naša su saznanja da će Široki Brijeg i Željezničar ulagati žalbe", rekao je Damir Bradarac, v.d. predsjednika Uprave NK Čelik.

 

"Ne znam zašto je FS BiH donio takvu odluku, obzirom da je sličnih situacija bilo u okruženju u državama, pa imali su i goru situcija nego je bila kod nas", dodao je Boris Stanišić, predsjednik Zvijezde 09.

 

Mladost Doboj Kakanj ekipa je koja je najbolje prošla u zoni ispadanja. Njihvo direktor smatra da odluku nisu donosili ni savez ni klubovi, nego zdravstvene institucije.

 

"Ma nije vam to politika, to je interes, nema to veze s politikom. A interes Mladosti je bio da se prekine, ja to nisam krio nijednog trenutka. Ali ne zato što Mladost nema dobru ekipu, nego zato što u kratkom vremenskom periodu, ja bi vjerovatno doživio povrede igrača koje želim prodati i koji će se prodati", izjavio je Mensur Mušija, vlasnik FK Mladost Doboj-Kakanj.

 

Ekipa koja je najviše dobila odlukom Saveza je banjalučki Borac. Mnogobrojne optužbe od sportske javnosti u BiH. Smatraju da je odluka politička. Iz Borca sve negiraju.

 

N1: Da je Alen Šeranić bio izvršilac onoga što ste vi navodno rekli Miloradu Dodiku da treba uraditi?

 

"Ja ću to komentarisati na sljedeći način, bitno je ko priča i šta priča. Dakle, ja se ne stidim svog porijekla, to ne sporim i iza toga stojim. Ali to nema nikakve veze sa ovim dešavanjima", kazao je Vico Zeljković, predsjednik FK Borac Banjaluka.

 

Željezničar tvrdi: Odluka nije u korist fudbala, izražavamo nezadovoljstvo.

 

"Smatramo da donesena odluka nije u korist fudbala i sporta u cjelini te da će imati značajne posljedice po fudbal u BIH. Kao legalisti moramo prihvatiti odluku NS/FS BIH, ali smo dužni zbog naših navijača, naših prijatelja, naših sponzora još jednom da kažemo – odluku apsolutno ne podržavamo", poručili su iz FK Željezničar.

 

Odluku glavne kuće bh. fudbala ne podržavaju ni Široki i Radnik, ekipe koje su ostale bez evropskih takmičenja bez borbe.

 

"Oštećeni smo zbog ove odluke Nogometnog saveza BiH, najviše zbog uskraćenosti igranja u Kupu BiH. U narednim danima obratićemo se javnosti o daljim koracima NK Široki Brijeg", kazao je Dragan Soldo, direktor ovog kluba.

 

"Jer mislim da četiri države u Evropi su samo odustale od prvenstva. I ako može 50 država da nastavi, gdje je epidemija bila mnogo žešća nego u BiH, sigurno je moglo i kod nas da se nastavi", stav je Slavke Petrovića, trenera Radnika iz Bijeljine,

 

Ukupno 15 od 14 članova Izvršnog odbora imalo je pravo glasa, izuzev Vice Zeljkovića objašnjavaju iz odbora. Trinaest članova bilo je ZA prekid prvenstva dok je, prema saznanjima N1, samo Dragan Soldo bio protiv ove odluke.

 

N1: Da li je to politička odluka?

 

"Ne mogu da vam kažem da li je sigurno politička odluka. Bilo je priča da li da se kup nastavi, ali odluka je bila da se igra ili sve ili ništa", kazao je Muhidin Raščić, član Izvršnog odbora NS BiH.

 

Čelik ispada iz Premijer Lige prvi put u posljednih 25 godina. Nova sezona premijerligaše najvjerovatnije očekuje u augustu ove godine.

Izvor: