Reprezentativac BiH Husein Selimović osvojio srebro na drugoj etapi Trke kroz Srbiju

bih

Reprezentativac Bosne i Hercegovine, Husein Selimović danas je na drugoj etapi 62. izdanja Trke kroz Srbiju duge 153,8 kilometara, od Mionice do Čačka, među brojnim profesionalnim biciklistima iz 20 zemalja osvojio sjajno drugo mjesto.

Ovo je historijski uspjeh za bh. reprezentaciju i najbolji rezultat Huseina Selimovića iz Tuzle, koji kaže kako je ponosan što je svoju zemlju predstavio u najboljem svjetlu.

"Nakon što sam se dobro vozio do zadnjih 10 kilometar, bio sam svjestan svojih mogućnosti, jer sam znao da mi sprint na cilj u ovoj etapi odgovara. Zahvaljujući svojim timskim kolegama, dobro sam se pozicionirao na posljednjih pet kilometar i osjećao sam se dobro, tako da sam se dao u bijeg, da bi na ciljnoj liniji završio kao drugoplasirani. Jako sam ponosan na ovaj rezultat i što sam bio u mogućnosti da predstavim reprezentaciju BiH u najboljem svijetlu. Nadam se kako će ovaj moj rezultat potaknuti na napredak biciklizma u mojoj zemlji, kako bi bio na još većem nivou i nove generacije imale bolje uvijete za sport", kazao je Selimović.

Selektor Reprezentacije BiH Adnan Mekić je kazao kako je Husein Selimović koji dolazi iz Tuzle ovim plasmanom, nastupajući za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ostvario jedan od najvećih rezultata u zadnjem desetljeću kada je u pitanju cestovni biciklizam.

"Drugo mjesto na međunarodnoj trci kroz Srbiju koja je ranga UCI 2.2 gdje voze profesionalne ekipe iz 29 zemalja nikako nije zanemariv rezultat. Ono što još mogu dodati da upravo u našim redovima vlada veliko slavlje i zasigurno je ovo dodatna motivacija da na sljedećim etapama budemo još jači i bolji", kazao je Mekić.

Na današnjoj drugoj etapi pobijedio je Slovenac Viktor Potočki, član tima Ljubljana Gusto Santic, dok je treće mjesto zauzeo također Slovenac Jaka Špoljar, biciklista tima Republika Srpska.

Inače ovogodišnja 62. biciklistička "Trka kroz Srbiju" krenula je u srijedu 14. septembra iz Požarevca, dok će posljednja četvrta etapa biti vožena do Čačka, javljeno je iz Biciklističkog saveza Srbije (BSS).

Bitno je kazati kako ovogodišnje izdanje trke okuplja takmičare iz 27 zemalja, dok se na startu trke nalazi 20 ekipa sa 120 vozača koji predstavljaju 29 nacija.