Roddick: Vijeme je nepobjedivo, mlađi znaju da mogu protiv Novaka

J

Nekadašnji prvi teniser svijeta Andy Roddick kaže da će biti veoma interesantno vidjeti kako će Novak Đoković reagovati na poraz na Australian openu.

U polufinalu u Melbourneu, Novak je izgubio od Jannika Sinnera sa 6:1, 6:2, 6:7 (6-8), 6:3. Italijan je poslije došao i do titule.

“Ne može se umanjiti nečija pobjeda samo zato što je neko igrao loše, jer ti imaš direktan uticaj na to kako rival igra. Velika je stvar što je Sinner uspio da privede taj meč kraju nakon što je ispustio treći set. Izašao je hrabro i ’udario u lice’ čovjeka koji je najveći svih vremena, to je impresivno. Pobijediti Novaka na dva dobijena i na tri dobijena seta je potpuno drugačija stvar mentalno. Uprkos brojnim porazima na slamovima, Sinner se nije obeshrabrio, samo je nastavljao da radi“, rekao je Roddick u svom podcastu i dodao:

“Moraš da imaš snagu na obje strane tijela – i forhendom i bekhendom – kako bi poremetio Novaka na način na koji je Sinner to učinio. Igrao sam s Novakom, Rafom i Rogerom, sa jedne strane nisam mogao da ih ugrozim, i platio sam cijenu. Sinner je izuzetno talentovan s obje strane, i pri tom lako mijenja smjer lopte. Govorili smo o Novakovoj supermoći, a to je da može lako da mijenja smjer lopte i da tako stvara šablone poena koji mu odgovaraju. Sada ima nekog ko jače udara loptu i ko takođe može da mijenja smjer – Sinner to vjerovatno ne može da čini konstantno kao Novak, ali Sinner ima dva udarca koje Novak mora da poštuje kada uđu u ring. Sve to je uticalo na Đokovićevu lošu partiju“.

Novak neće igrati u februaru, a sljedeći turnir biće mu Indian Wells u martu.

“Vrijeme je nepobjedivo. Novak se borio sa njime bolje od ikoga. Iz moje perspektive, bilo je čudno gledati ga kako pokušava da nađe energiju i motivaciju za polufinale, pogotovo na svom omiljenom slemu, u Australiji. Obično nađe nekog da se posvađa, da mu to bude oruđe da se pokrene… Svi smo se našli u takvoj situaciji, Novak znatno manje, zato je on to što jeste, a mi radimo podcaste… Njegova sposobnost da nađe način da se motiviše je takođe njegova supermoć – ljudi kažu ’uh, ponaša se ovako’, ali gledaju na pogrešan način, to je alat. Može da nam se ne dopada, ali rezultati su tu. Prvi put u dugo vremena, vidjeli smo ga da traži izvor motivacije i energije, povrh duela sa rivalom koji je vrlo brzo postao nezgodan za njega“.

Na pitanje koliko je zabrinut za Đokovićevu budućnost, osvajač US opena iz 2003. godine odgovara:

“Deset godina nisam bio zabrinut pred Novakov nastup u Indian Wellsu ili Majamiju, ili bilo koji turnir na betonu. Nisu važni kao slamovi, a na slemovima je bio onaj pravi i pravio je rezultate. Sada sam veoma zainteresovan da vidim kakav će se pojaviti u Indian Wellsu ili Miamiju, da vidimo kako će se izboriti sa pritiskom i sa teškim porazom. Poraz od Alcaraza u finalu Wimbledona bio je spektakularan, a sada (u Melbourneu) je pomalo odšepao sa turnira. Jesam pomalo zabrinut. Pod jedan – ne postaje mlađi, a kada se situacija okrene, okreće se brzo. Dalje, ima preko puta momke koji mogu da ga ’udare u usta’. Nova generacija – sad kad znaju da mogu da ga pobjede, neće se vratiti na onaj mentalni sklop ’nema šanse da pobijedim ovog čovjeka’“.


Turnir u Indian Wellsu na programu je od 3. do 17. marta, uz direktne prijenose na Sport klubu.