Rukometaši BiH zbog koronavirusa ulaze desetkovani u kvalifikacije za Euro

rukometasi
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine za sedam dana u Njemačkoj bi trebala odigrati prvi kvalifikacioni duel za Evropsko prvenstvo protiv domaće selekcije, dok ćemo tri dana kasnije igrati s reprezentaciom Austrije u Bugojnu.

 

Uoči putovanja u Njemačku naša selekcija ima mnogo problema zbog pandemije koronavirusa. Još uvijek nije sigurno ni da ćemo igrati u Njemačkoj s obzirom na to da je od ponedjeljka 2. novembra u ovoj državi najavljen "lockdown".

Naša selekcija će se pripremati za duel s Njemačkom i Austrijom koji je na rasporedu tri dana kasnije u Bugojnu, a pripreme našeg nacionalnog tima trebale bi početi u nedjelju. Nekoliko utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo već je otakazano zbog pandemije koronavirusa, ali takvih najava iz EHF-a, još uvijek, nema za utakmice naše selekcije.

Uoči susreta sa Njemačkom i Austrijom razgovarali smo sa selektorom Bilalom Šumanom o situaciji u našoj selekciji. Šuman je istaknuo kako je pandemija koronavirusa i nama napravila brojne probleme.

"Mi planiramo okupljanje u nedjelju, planiramo da ćemo u čevrtak igrati u Njemačkoj i naravno tri dana kasnije u Bugojnu sa Austrijom. Sada je u pitanju 10-12 igrača od 18 koji možda neće biti na okupljanu. Bit će tu nekih novih imena, novih lica", kaže Šuman za N1 i dodaje:

"Sa sigurnošću možemo reći da je to kapiten naš Mirsad Terzić koji neće moći da dođe, tu je potom Dejan Malinović, imamo mnogo problema s igračima koji su u Bjelorusiji zbog toga što su u karantinu, to su Marko Panić i Vladimir Vranješ. Izrael je zatvorio svoje granice, a ja sam u svakodnevnom kontaktu sa Ivom Karačićem i Gafarom Hadžiomerovićem. Marko Tarabochija je u karantinu u Makedoniji, kao i cijela njegova ekipa. Dino Hamidović je isto pozitivan, tako da od ovih igrača s Evropskog prvenstva, od njih 18 imat ćemo probleme s dolaskom njih 10-12. U ovom momentu ne možemo reći sa sigurnošću koji igrači će se pojaviti u kvalifikacijama."