Ruski sportista namjerno odsjekao prste kako ne bi morao u rat? "Samo sam cijepao drva..."

.
Mnogi sportisti u Rusiji teško prihvataju odluku tamošnjeg predsjednika Vladimira Putina o mobilizaciji i neki od njih prosto ne žele da idu u rat u Ukrajinu.

 

Ruski brzoklizač Artyom Arefyev ima 21 godinu i, unatoč tome što je priznati sportista, samo jedan je od onih koji su dobili naredbu da idu u vojsku. Međutim, on je doživio tešku povredu, a mnogi su je odmah povezivali upravo s mobilizacijom.

Tvrdi da je vrhove prstiju odsjekao dok je cijepao drva, no mnogi korisnici društvenih mreža protumačili su da je to možda uradio kako ne bi morao da zaduži pušku jer se jasno sada smatra nesposobnim za obavljanje vojnih dužnosti.

On je u februaru debitovao na Olimpijskim igrama u Pekingu. Trenutno se priprema za početak sljedeće zimske sezone, a ruski mediji su u jeku istih izvijestili o toj neobičnoj povredi šake.

"Odsjekao sam si dva vrha prsta lijeve ruke sjekirom dok sam cijepao drva. Samo sam saunu htio napuniti drvima jer mi jako nedostaje toplina", poručio je sportista, a izjavu prenosi ruski sajt sports.ru.

Prema novinarima, povreda neće spriječiti Arefyeva da nastupi na prvom takmičenju sezone, koji je na programu sredinom oktobra.

Ispod informacija o nesvakidašnjoj situaciji u kojoj se nalazi 21-godišnjak pojavili su se brojni komentari koji ruše vjerodostojnost povrede.

"Možete se takmičiti, ali ne možete biti mobilizirani? Baš pametno", jedan je od komentara.

U svakom slučaju, čini se da će Artyom zbog spomenute povrede biti oslobođen odlaska na ratište u Ukrajinu gdje od kraja februara traje ruska agresija.

U međuvremenu prvih dana mobilizacije Rusi prave nerede, na sve načine se odupiru vlastima i ne žele da budu dio Putinovog režima.

Mnogi mladi ljudi napuštaju državu, a sve zabrinjava činjenica da su u vojsku pozvani i maloljetni muškarci.

Podsjetimo, Vladimir Putin je 21. septembra potpisao odluku o djelimičnoj mobilizaciji stanovnika. Ministarstvo odbrane Rusije je saopćilo kako će se u ovom procesu pozvati 300.000 muškaraca, dok mediji bliski ruskoj opoziciji ističu kako Kremlj ima za cilj pozvati znatno veći broj stanovnika, njih milion.