Salah osvojio prestižnu nagradu koja se dobija jednom u životu, Messi još čeka na nju

.
U ponedjeljak navečer sva pažnja svjetske sportske javnosti je bila na ceremoniji dodjele Zlatne lopte, no istovremeno se u Monte Carlu dodjeljivala veoma bitna nagrada koju su samo rijetki uspjeli osvojiti.

Nagrada Zlatno stopalo je otišlo u ruke Mohameda Salaha koji je postao 19. dobitnik ovog prestižnog priznanja.

 

Zlatno stopalo je nagrada koja se dodjeljuje nogometašima za postignute izuzetne rezultate na terenu i van njega i svojevrsna je nagrada za životno djelo u svijetu nogometa.

 

Koliko je teško dobiti nagradu dovoljno govori podatak da se ona može dobiti samo jednom u životu, a dobitnik mora imati najmanje 28 godina i biti aktivan igrač u trenutku dodjele. Primjera radi, ime Lionela Messija se ne nalazi među 19 nogometaša kojima je ukazana ova čast i morat će čekati još na nju.

 

Osim nagrade, igrači ostavljaju svoje otiske stopala na Promenadi prvaka u Monte Carlu, pandanu zvijezdama u Hollywoodu.

"Uvijek sam sretan kada dobijem nagradu. Zlatno stopalo za mene ima posebno značenje jer sam ušao u krug velikih legendi", poručio je Salah koji se zbog pandemije koronavirusa i restrikcija koje su na snazi u Monaku nije mogao pojaviti na ceremoniji, te je u njegovo ime nagradu preuzela njegova supruga.

 

Salahu je nagrada uručena u konkurenciji velikih imena poput Lionela Messija, Gerarda Piquea, Roberta Lewandowskog, Giorgija Chiellinija, Neymara, Sergija Ramosa, Sergija Aguera, Karima Benzeme i Romelua Lukakua.

Svi dobitnici Zlatnog stopala:

 

2003 - Roberto Baggio

 

2004 - Pavel Nedved

 

2005 - Andrij Ševchenko

 

2006 - Ronaldo Nazario

2007 - Alessandro del Piero

 

2008 - Roberto Carlos

 

2009 - Ronaldinho

2010 - Francesco Totti

 

2011 - Ryan Giggs

 

2012 - Zlatan Ibrahimović

 

2013 - Didier Drogba

 

2014 - Andres Iniesta

 

2015 - Samuel Eto'o

 

2016 - Gianluigi Buffon

 

2017 - Iker Casillas

 

2018 - Edinson Cavani

 

2019 - Luka Modrić

 

2020 - Cristiano Ronaldo

 

2021 - Mohamed Salah