Šamar engleskim klubovima: Ko uđe u Super ligu, prijeti mu izbacivanje iz Premier lige

,
Najnovije informacije s Otoka

 

Evropski sud pravde danas je donio presudu u korist Super lige, a protiv UEFA-e i FIFA-e. Međutim, daleko od toga da će se Super liga lako formirati, a to pokazuju i nove informacije iz Velike Britanije.

Engleski fudbal ima problem sa Super ligom. Fudbalska reforma u Engleskoj koja će stupiti na snagu 2024. godine i koja ima podršku britanske vlade u direktnoj je koliziji sa stvaranjem bilo kakvog takmičenja u ovom formatu.

Zapravo, zabranjuje ga, uz podjelu licenci klubovima što bi moglo dovesti do izbacivanja iz Premier lige ako se pridruže Super ligi ili bilo kojem drugom takmičenju koje nije u organizaciji FIFA-e ili UEFA-e.

Ova se reforma razvija od 2021. godine kada se dvanaest evropskih klubova, uključujući šest engleskih (Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United), proglasilo osnivačima Super lige, koja je obećavala atraktivnije utakmice i veću ekonomsku podršku.

Nakon odbijanja navijača klubova iz Premier lige, uz proteste na terenu i izvan njega, šest klubova povuklo se iz projekta, barem javno, a u britanskoj vladi počela se kovati fudbalska reforma.

Reforma uključuje stvaranje nezavisnog regulatora za posredovanje u sporovima, poboljšanje testa za vlasnike kako bi se izbjegli ekonomski problemi u klubovima, kao i ulazak državnih klubova, povećanje zastupljenosti navijača i moć donošenja odluka, te poboljšanje raspodjela novca u engleskom fudbalu.

Taj bi neovisni regulator također imao ovlasti zabraniti klubovima da se pridruže takmičenjima koje ne priznaje Premier liga.

Premier liga želi zadržati svoju hegemoniju kao najbolja liga na svijetu i jednako je zabrinuta oko odluke šest klubova za ulazak u Super ligu.

La Liga također protiv Super lige

Izuzmemo li Real Madrid i Barcelonu, klubovi La Lige su mahom protiv Super lige. Danas se, između ostalih, i sama La Liga oglasila saopštenjem i istakla kako je u suštini protiv (n)ovog takmičenja.

La Liga ističe da presuda Evropskog suda pravde ne podržava Super ligu te da je UEFA već 2022. godine donijela izmjenu svojih propisa za autorizaciju novih takmičenja, koja se prilagođava onome što je sada presuda.

Iako promotori Super lige tvrde da ova presuda dokazuje da su u pravu, stvarnost je da je ESP bio jasan u izjavi da takmičenje poput onog projekta Super lige ne bi nužno trebalo biti odobreno. Nakon što su mu postavljena opšta pitanja o pravilima FIFA-e i UEFA-e, Sud pravde u svojoj presudi nije presudio o ovom konkretnom slučaju.