Samo tri reprezentacije će se radovati nakon baraža, ali nam je doigravanje potrebnije nego ikad

.

Samo jedan pozitivan rezultat potreban je da se arhiviraju loši rezultati i neuspjesi, samo jedna iskra koja je zaustavila strmoglavi pad reputacije nacionalnog tima.

Uslovno rečeno "samo". Bod na gostovanju kod svjetskog prvaka, čijih 11 vrijedi pola milijarde eura, nezahvalno je predstaviti terminom "samo", ali je tek prvi korak u teškom procesu za kojeg se nadamo da je uhvatio zamah.

Nogometna reprezentacija BiH osvojila je veliki bod remiziravši rezultatom 1:1 s Francuskom u Strazburu. To je za Zmajeve drugi bod u tri utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Tek smo odigrali tri utakmice i još uvijek nismo ni na pola puta od kraja kvalifikacionog ciklusa, no neke stvari se već naziru. Jedina smo selekcija u grupi koja je odigrala oba meča s Francuskom i tako zaključila priču sa svjetskim prvacima i sada nam predstoje nominalno lakše provjere i ogledi zvani "biti ili ne biti".

Već prilikom žrijeba kvalifikacionih grupa jasno je bilo da Francuzi, a i kompletna sportska javnost, računaju da je njima rezervisano prvo mjesto u grupi. Mi svoju sreću želimo potražiti u baražu koji vodi u Katar.

Kako baraž funkcioniše

Plasman na Svjetsko prvenstvo direktno će izboriti 10 pobjednika grupa. Kako Evropa u Katar šalje 13 reprezentacija, samo tri mjesta kroz baraž vode na smotru najboljih selekcija svijeta.

Baraž ili doigravanje koncipirani su tako da će učešće izboriti 10 drugoplasiranih selekcija u isto toliko kvalifikacionih grupa. Ipak, u doigravanje ide ukupno 12 ekipa, pošto će se desetorki drugoplasiranih pridružiti dvije najbolje selekcije iz Lige nacija koje nisu izborile direktan plasman na Mundijal ili u baraž.

Tako ćemo doći do broja od 12 selekcija koje će se boriti za popunu posljednja tri evropska mjesta na Svjetskom prvenstvu. Ipak, baraž nikada nije bio težak kao predstojeći. Žrijebom će biti određene tri grupe od po četiri tima koja će igrati polufinala i finala i samo po jedna selekcija, pobjednik grupe, ide na Mundijal.

Polufinale i finale baraža igrat će se na jednu utakmicu, a domaćini će biti izvučeni žrijebom. Termini ovih utakmica su 24. i 25 mart 2022. godine za polufinala, a 28. i 29. mart za finala.

Sam pogled na format baraža govori nam da će odlazak na Mundijal biti težak proces. Ipak, sam plasman u doigravanje donosi nam mnogo toga i šansu ne smijemo protračiti jer bi to bio ozbiljan zalog za budućnost.

Ulazak u doigravanje bitniji je nego ikad. Prvo i osnovno, vratila bi se vjera u Zmajeve i taj toliko spomenuti "kult reprezentacije". Nakon godina sve slabijih rezultata, potrebno je zaustaviti strmoglavi pad i preokrenuti priču u našu korist.

Instant uspjeh bio bi sam odlazak u baraž. To bi donijelo povratak velikog interesovanja za situaciju oko reprezentacije, ali i neophodno iskustvo za podmlađeni sastav koji već neko vrijeme prolazi kroz smjenu generacija.

Pred Zmajevima su, jedan za drugim, mečevi od velike važnosti. Nakon prijateljskog ogleda s Kuvajtom, prvi u nizu je okršaj s Kazahstanom u kojem nam je pobjeda imperativ. Nakon potencijalnog trijumfa nad selekcijom iz najslabijeg "šešira" u našoj grupi, imali bi otvoren put i sve u svojim rukama kada je borba za drugo mjesto u pitanju. Naredno okupljanje je već u oktobru mjesecu.