"Sarajevo nam je vatreno krštenje, ali igramo u našoj kući"

.
Na pripremama na Zlatiboru nalazi se i ekipa Krupe, čiji igrači vrijedno rade kako bi što spremniji dočekali početak prvenstva u Premijer ligi BiH.

 

Kurpa je povratnik u društvo najboljih, te je sigurno da ne žele biti samo prolaznik, nego imaju amibiciju da postanu stabilan premijerligaš.

 

Trener ove ekipe je stari lisac, Zoran Marić, pod čijim vodstvom će Krupa pokušati da ispiše dobre rezultate.

 

Upravo Marić govorio je za SportSport.ba, a odmah na početku razgovora govorio je o pripremama koje njegova ekipa obavlja na Zlatiboru.

 

"Mi nismo prvi put ovdje. Prethodnih godina smo dolazili jer ovdje imate odličan smještaj, odlične uslove za rad i veliki broj protivnika što je jako bitno. Dodatni motiv da dođemo na Zlatibor bio je i taj što se kod nas u Krupi trenutno radi na postavljanju vještačke trave. Situacija vezana za koronavirus nas sve drži u nekoj pripravnosti i neizvjesnosti".

 

U posljednjoj prijateljskoj utakmici koju je Krupa odigrala, ostvarena je visoka pobjeda od 7:0 protiv Borca iz Čačka.

 

"U zadnje vrijeme sam se žalio da nam je procenat realizacije relativno mali u odnosu na broj stvorenih šansi. Eto baš u toj utakmici je bio izuzetno visok, a tri gola smo dali iz prekida što nije zanemarljivo jer nismo u tom dijelu pokazivali veliku sklonost ka realizaciji. Raduje me što moji igrači pokazuju želju da se mijenjaju, da budu bolji i da pokušaju igrati jednostavnije i brže. Odigrali smo perfektnu utakmicu protiv Borca iz Čačka i to je razlog takvog rezultata".

 

Sve navijače Krupe sasvim sigurno najviše zanima to da li je ekipa kompletirana ili će biti promjena u sastavu.

 

"Ekipa nije kompletirana, radi se na tome da budemo i brojčano i po kvalitetu bolji nego što smo trenutno. Meni lično je žao zbog povrede Miketeka jer je van terena bar za polusezonu i kao što znate Jovo Lukić je otišao u Borac iz Banja Luke. Oni će nam mnogo nedostajati. Uskoro će stići par pojačanja i dok god je prelazni rok otvoren mi ćemo gledati da se pojačamo u svakom pogledu".

 

Imali ste priliku da već ranije radite u Bosni i Hercegovini. Da li nogomet u BiH u odnosnu na taj period napreduje?

 

"Napreduje. Sigurno da napreduje. Uvijek je bila situacija da su velike ekipe zaista velike. Ali prate ih pomalo i ekipa iz donjeg dijela tabele. Imali smo priliku da igramo protiv Zrinjskog koja je ekipa za respekt. Svi radimo puno na sebi i podiže se nivo. Problem je taj što kvalitet odlazi i to je proces koji je teško zaustaviti".

 

Kada je riječ o usporedbi klubova u Bosni i Hercegovini sa onima u Srbiji, kakva je tu situacija?

 

"Možemo porediti Zvezdu, Partizan i Vojvodinu sa velikim ekipama u Bosni i Hercegovini, a ostalu su vjerujte mi samo nijanse".

 

Krupa je relativno lako došla do Premijer lige, imali ste dosta veliku bodovnu prednost ispred prvog pratioca?

 

"Kada gledate sa strane to izgleda lako. Svako može da pobijedi nekada, ali ne u kontinuitetu. Tako da nije bilo lako. Izdvojili smo se od ostalih. Imali smo sreću i znanje da pobjedimo Rudara i na svom terenu i na njihovom. Da se liga igrala do kraja ja vjerujem da bi prednost bila još veća".

 

Sigurno je da Krupa ne želi biti samo prolaznik u Premijer ligi, već da želite da postanete stabilan premijerligaš?

 

"Naravno niko to ne želi. Ali, da vam se to ne bi desilo morate da donosite odluke i povlačite poteze da bude uspješni u tome. Krupa je kao klub vrlo organizovan, ali nam fali taj igrački kadar, kako se ne bi dogodilo to što se dogodilo posljednji put kada se ispalo".

 

Kakvi su planovi nakon povratka ekipe sa Zlatibora? Dogovorena je generalka protiv Borca iz Banja Luke?

 

"Ostajemo ovdje do 20. jula, a onda planiramo pred generalku utakmicu sa nekim lakšim protivnikom. Poslije toga slijedi nam generalka protiv Borca, gdje će igrati igrači koji su najbliže prvoj postavi u tom momemntu, jer je to promjenjiva situacija. Nakon toga ako sve bude dobro imamo vatreno krštenje protiv Sarajeva, a nije sporno da su jači od nas, ali igramo u našoj kući i morati će se namučiti da nas pobijede".

 

Koga vidite kao glavnog kandidata za osvajanje trofeja prvaka Bosne i Hercegovine?

 

"Teško je prognozirati. Jako su male razlike. Zrinjski je jako blizu Sarajevu. Kada počne prvenstvo vidit ćemo ko se kako pojačao. To je veliki trofej, ali će nijanse odlučiti".

 

Kada je riječ o evropskoj sceni, da li vidite da bi se neki od naših klubova mogao plasirati u grupni fazu Lige prvaka ili Evropske lige?

 

"Mislim da je ovo bolje jer daje više mogućnosti. Ranije je bilo ako imate jedan loš dan ispali ste, sada imate pravo na grešku. Da bi došli do grupne faze, morate rasti, a to znači da u kontinuetu osvajate trofeje i da se dižete iz dana u dan. Ima mnogo bogatih klubova sa velikim mogućnostima, te ih je jako teško pratiti".