Sarajevo s novim trenerom gostuje Posušju, Sloboda u gradskom derbiju traži prekid crne serije

nogomet
Dva preostala susreta 15. kola nogometne Premijer lige Bosne i Hercegovine igraju se danas, a pažnju privlači duel u Posušju gdje će istoimeni domaćin dočekati Sarajevo na čijoj klupi će debitovati trener Emir Obuća.

 

Nakon ispadanja iz Kupa BiH i otkaza kojeg je ponudio trener Sarajeva Feđa Dudić, što su čelnici kluba na kraju prihvatili, na klupu Bordo kluba "uskočio" je Emir Obuća.

Današnji susret je izuzetno važan za Sarajevo koje je na jako lošoj sedmoj poziciji na tabeli sa 19 osvojenih bodova, dok je Posušje s druge strane na 10. poziciji, prvoj iznad zone ispadanja, i trenutno imaju 15 osvojenih bodova.

Bordo tim ove sezone igra jako loše u gostima, a u dosadašnjih sedam utakmica ostvarili su samo jednu pobjedu te dva remija i četiri poraza. Posušje je na domaćem terenu odigralo sedam mečeva, a ostvarili su dvije pobjede, dva remija i upisali tri poraza.

Trener Goran Granić kazao je kako njegova ekipa dočekuje utakmicu u dobrom raspoloženju.

"Zbog kartona za sutra na raspolaganju neće biti Bešlić i Dominik Begić, a zbog povreda Horić i već od prije Pavković, ali imamo dovoljan broj kvalitetnih igrača da možemo svakoga nadomjestiti. Što se utakmice tiče, rekao bi da su nam različiti psihološki momenti, mi smo u jednom nizu dobre igre i rezultata te ih pozitivni dočekujemo, dok su oni u turbulentnom razdoblju zbog rezultata, ispadanja iz kupa i promjene trenera, tako da je recimo tu prednost na našoj strani. No, ako budemo išli prema tome 'lako ćemo' to neće biti dobro i može se okrenuti protiv nas", kazao je Granić.

Novi trener Sarajeva, s druge strane, hvali ekipu Posušja koja već drugu godinu igra vrlo kvalitetan nogomet i predstavlja prijetnju po svaki tim Premijer lige.

"Sigurno je da nas čeka teška utakmica. Posušje posjeduje kvalitet i individualno i kolketivno, gledali smo ih. Mi smo Sarajevo, moramo ići na pobjedu u svakoj utakmici. Imamo problema i svjesni smo toga. Moramo što prije izaći iz krize i ja se nadam da ćemo to odmah uspjeti", rekao je Obuća i nastavio:

"I dok sam ja igrao, dolazio sam više puta u ovakvu situaciju kao što su danas igrači. Molio bih navijače za strpljenje, da pokušamo izvući maksimum iz svih nas u ovih posljednjih pet kola. Nakon njih ćemo napraviti veću analizu da vidimo gdje smo imali najviše problema i šta je najbolje za nastavak prvenstva."

Duel između Posušja i Sarajeva igra se na Mokrom Docu s početkom u 14:30, direktan prijenos je na platformi MY TV, a na portalu Klix.ba moći ćete pratiti tekstualni prijenos ovog susreta.

Prvi duel dana igra se na stadionu u Banovićima, a tamo će se sastati gradski gradski rivali Sloboda i Tuzla City.

Posljednji duel ovih timova završen je bez pogodaka, a posljednju pobjedu protiv gradskog rivala Sloboda je ostvarila sada već davne 2018. godine kada su bili bolji rezultatom 1:0.

Od tada, na čak 11 mečeva protiv Tuzla Cityja ne znaju za pobjedu, a u spomenutom nizu ovaj tim je slavio šest puta.

Što se tiče stanja na tabeli, Tuzla City je na petoj poziciji sa 19 osvojenih bodova, ali imaju i utakmicu manje protiv Zrinjskog, dok je Sloboda na posljednjem 12. mjestu i nakon 14 odigranih utakmica imaju samo 12 osvojenih bodova, tri manje od Leotara i Posušja.

Raspored i satnica:

Sloboda - Tuzla City (13 sati, Arena Sport)

Posušje - Sarajevo (14:30 sati, MY TV)