Saudijci putem oglasa traže igrače: Nude 4.000 eura i kuću za treću ligu, milione za trenere

ć

Kako bi nastavila razvijati svoje tržište, Saudijska Arabija na internetu objavljuje ponude za posao kako bi privukla nogometaše u redove trećeligaša, ali i ojačala ženske timove.
Klubovi traže igrače za treću ligu u Saudijskoj Arabiji, a ponuđena plata je između 3.000 (2.730 eura) i 4.000 (3.650 eura) dolara mjesečno, te će nogometaši pored toga dobiti i kuću.

Ova vrsta oglasa sve se češće pojavljuje na društvenim mrežama i platformi FutbolJobs, koja je specijalizirana za ponude poslova u svijetu nogometa. Kako bi nastavila svoj razvoj, zaljevska zemlja namjerava preoblikovati cjelokupnu strukturu svog nogometnog sistema i osloniti se na evropske igrače.

 

"Mogli smo izbrojati hiljade dnevnih interakcija, putem e-maila, na društvenim mrežama i Whatsappom, da bismo tražili informacije o ovoj konkretnoj ponudi. U tom trenutku smo shvatili da je ovo tržište već realnost i da svijet nogometa vidi da potražnja nije samo za velike zvijezde," objašnjava Valentín Botella Nicolás, izvršni direktor FutbolJobsa za špansku Marcu.
Klubovi nude čak 5 miliona eura trenerima, a ponude od pet miliona za trenera u Saudijskoj Arabiji bile su izuzetno uspješne, nakon čega se tržište se otvorilo i za ženski nogomet.

"Tražimo igračice za ženske timove 1. i 2. divizije Saudijske Arabije", stoji u ponudi u kojoj se ne navodi nijedna pozicija.

"Plata za prvu ligu bila je oko 5.000 dolara, a glavni uslov je bio učešće na posljednjem Svjetskom prvenstvu. Odziv je također bio iznenađujući: na ponudu se odazvalo 935 kandidatkinja", objasnio je generalni direktor FutbolJobsa za Marcu.