Savez promijenio propozicije takmičenja u Kupu BiH

.
Ukinuto pravilo gola u gostima Fudbalski savez Bosne i Hercegovine izmijenio je propozicije takmičenja u Kupu za narednu sezonu.

FSBiH je donio odluku da gol u gostima više neće važiti, pa će u slučaju neriješenog rezultata nakon dvije utakmice ekipe izvoditi penale.

 

Propozicije takmičenja u Kupu BiH za narednu sezonu su:

- U slučaju neriješenog rezultata u utakmicama šesnaestine i osmine finala, kao i finalne utakmice, izvode se udarci sa tačke kaznenog udarca za dobijanje pobjednika na utakmici.

- U utakmicama četvrtine i polufinala Kup-a, plasman se ostvaruje na osnovu zbira bodova iz dvije utakmice, s tim da pobjeda donosi tri boda, a neriješen rezultat jedan bod.

- Ako je zbir bodova isti, pobjednika odlučuje odnos primljenih i postignutih pogodaka, a ako je odnos pogodaka jednak, nakon druge utakmice izvode se udarci sa tačke kaznenog udarca za dobijanje pobjednika na utakmici, prema Pravilima nogometne/fudbalske igre.

 

FSBiH je odredio i nagrade za najbolje u ovom takmičenju

Pobjednik Kupa BiH dobit će prelazni pehar i pehar u trajno vlasništvo.

Finalistima Kupa BiH pripada novčana nagrada i to:

- Pobjednik Kup-a: 30.000 KM
- Finalista: 20.000 KM

Igrači, tehničko i stručno rukovodstvo kluba-pobjednika dobivaju 45 zlatnih medalja, a igrači, tehničko i stručno rukovodstvo kluba drugog finaliste 45 srebrenih medalja.

Ekipe učesnice utakmica Finala Kupa BiH obavezne su pristupiti uručenju priznanja za osvojeni plasman.

Trofej iz protekle sezone branit će ekipa Sarajeva.