Sebastian Coe, predsjednik IAAF-a poziva da se otkažu Olimpijske igre u Tokiju

sdsdsd
Lord Sebastian Coe, predsjednik Svjetske asocijacije atletskih federacija (IAAF) u ponedjeljak je pozvao na odlaganje Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

U pismu upućenom Thomasu Bachu, predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), britanski mediji navode da Coe naglašava kako Olimpijada u julu 2020. godine nije “ni izvodiva, ni poželjna“ zbog globalne krize izazvane pandemijom korona virusa.

MOK je nedavno odlučio sačekati još četiri sedmice do donošenja konačne odluke u vezi sa održavanjem igara 2020. godine. Među opcijama koje su spominju su odgađanje na nekoliko mjeseci ili, što je vjerovatnije, na godinu dana.

Neke zemlje, poput Kanade i Australije, već su donijele odluku da neće slati svoje reprezentacije na Olimpijske igre u Tokiju, ukoliko budu održane ove godine.

Iz Olimpijskog komiteta Kanade su čak i pozvali Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da odgode igre u Tokiju 2020. za godinu dana.

Ljetne olimpijske igre u Tokiju trebale bi se održati od 24. jula do 9. augusta ove godine. Iz MOK-a su prošle sedmice objavili da još uvijek ne razmišljaju o otkazivanju igara.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 15.000 ljudi, a potvrđeno je više od 350.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 190 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.