Selektor Austrije objavio spisak, na njemu čak tri Bosanca!

austrija
Okosnicu fudbalske reprezentacije godinama čine igrači rođeni u dijaspori. Uostalom, na Svjetsko prvenstvo u Brazilu otišli smo zahvaljujući mahom igračima koji su stasali van domovine.

 

Čini se da će se taj trend nastaviti i u budućnosti. Posljednjih mjeseci smo svjedoci da potencijalni reprezentativci Bosne i Hercegovine poput Huseinbašića ili Tahirovića polako grade ozbiljne karijere, a tu su već momci poput Anela Ahmedhodžića, Dennisa Hadžikadunića, Adija Nalića i drugih.

U mlađim uzrastima tek stasavaju igrači koji bi u budućnosti mogli nositi dres Bosne i Hercegovine. Kako nam je Austrija odgojila Amara Dedića i Jusufa Gazibegovića, kako odgaja Ervina Omića ili Adisa Jašića, tako nam, ukoliko se oni odluče za Bosnu i Hercegovinu, polako priprema i još tri reprezentativca.

Naime, danas je selektor U-17 reprezentacije Austrije Manfred Zsak objavio spisak reprezentativaca na koje će računati u nadolazećem prijateljskom meču koji će njegov tim sastavljen od igrača rođenih 2006. godine igrati na Kipru protiv domaće selekcije.

Na spisku se nalaze tri Bosanca i Hercegovca po svom porijeklu. Bego Kurjaković je član Klagenfurta. Zanimljivo, on je već odigrao sedam utakmica za U-17 selekciju Bosne i Hercegovine, a sada je na spisku austrijskog selektora.

Tu su još član akademija Šturma iz Graza, Tarik Brkić, te Armin Midžić, član akademije Linza, te će uskoro put Kipra.

Bit će to prva utakmica za U-17 selekciju Austrije nakon što joj je u oktobru prošle godine ugašen san o nastupu na Evropskom prvenstvu ove godine za igrače do 17 godina.

"Naravno da je trebalo neko vrijeme da prebolimo eliminaciju iz kvalifikacija, ali to više ne bi trebalo biti važno. Počinjemo novu godinu i imamo nove ciljeve", rekao je selektor Zsak.

Dodao je da bi spisak vjerovatno bio malo drugačiji, no pet igrača Red Bull Salzburga je sa svojim klubom na turniru u Brazilu, pa na njih nije mogao računati. 

Put na Kipar planiran je za sutra, dok će se utakmica igrati 15. februara u gradu Agnia Napi s početkom od 13:30.