Selektor Sjeverne Irske otkrio tajnu uspjeha: Vježbali smo penale prije mjesec

Selektor
Selektor nogometne reprezentacije Sjeverne Irske Ian Baraclough kaže da su njegovi igrači još prije mjesec vježbali penale znajući da bi to moglo odlučiti pobjednika polufinala baraža za odlazak na Euro protiv BiH, što se na kraju i desilo.

 

Nogometaši BiH i Sjeverne Irske su nakon 120 minuta odigrali 1:1, pa su gosti nakon boljeg izvođenja penala izborili finale i stigli na samo korak od plasmana na Evropsko prvenstvo. Njihov selektor je nakon meča rekao da su znali da bi penali mogli biti ti koji će odlučiti pobjednika.

"Utakmica je bila nervozna i poprilično izjednačena, a kada smo najavljivali meč, govorili smo o pripremi za svaki mogući scenarij... Vježbali smo penale na prošlomjesečnom okupljanju, ali i prethodnih dana, što se moglo vidjeti u izmjenama na kraju", rekao je Baraclough.

Nakon toga on je rekao da je očekivao nastup Gojaka i Hodžića od prve minute, ali da se već sada on i njegov tim moraju okrenuti narednom meču.

"Teško je komentarisati utakmicu dok se sve ne slegne, bilo je dosta emocija, a mi smo znali da je BiH snažna na nekoliko pozicija u timu. Moram reći i da smo očekivali nastup Gojaka i Hodžića", kaže selektor Sjeverne Irske koji je na kraju govorio o susretu protiv Slovačke u finalu play-offa:

"Nismo očekivali nikog, bili smo fokusirani na sebe, ali sigurno je da bi naši navijači željeli da se igra meč protiv Irske. Sve je, ipak, bilo fokusirano na naš večerašnji prolazak dalje, a sada se moramo okrenuti narednom meču, 90 ili 120 minuta igre, odnosno eventualne penale, kako bismo otišli na Euro", dodao je Baraclough.