Selektor "Zmajeva" traži dobitnu formulu za večerašnju utakmicu: Šta je Milošević spremio za Ukrajince

ć

Konačno je došao ovaj dan. Večeras fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dočekuje Ukrajinu u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Očekuje se velika podrška navijača na Bilinom polju koje je brzinom svjetlosti rasprodano.

Svoj sistem
Sigurno je da će navijači „položiti“ ispit kao i uvijek do sada, a za trijumf i veliko slavlje u Zenici, ali i drugim bh. gradovima, bit će potrebna i dobra partija naših fudbalera.

Ukrajincima se daje uloga favorita, ali niko bh. javnost ne može uvjeriti da je jedan Dovbik bolji od Edina Džeke, da je Mihajlo Mudrik (Mudryk) opasniji od Miralema Pjanića ili Ermedina Demirovića...

Sada je na potezu selektor Savo Milošević. On je po dolasku na klupu bh. selekcije rekao kako će vratiti sistem 4-2-3-1 umjesto onog gdje smo igrali s tri igrača u defanzivnoj liniji.

Najveća dilema
Za razliku od prethodnih utakmica, selektor će na raspolaganju imati povratnika u srce odbrane Anela Ahmedhodžića, a u timu je i pojačanje u vidu veznjaka Kelna Denisa Huseinbašića. Na golu bi trebao biti Ibrahim Šehić.

Ispred njega bi trebala stajati četiri igrača. S lijeva na desno će vjerovatno biti Sead Kolašinac, Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić i Amar Dedić.

Najviše dilema je u veznom redu. Pjanić i Rade Krunić imaju svoja mjesta, ali je pitanje ko će s njima igrati u sredini terena. Tu će Milošević birati između Huseinbašića i Benjamina Tahirovića, a na raspolaganju ima i iskusnog Gojka Cimirota.

U izostanku krila Demirović bi ponovo mogao na lijevu stranu, dok će desno vjerovatno Haris Hajradinović. Selektor za tu poziciju ima i Dala Varešanovića. Vrh napada rezerviran je za kapitena Džeku.

Selektor Milošević nije želio otkrivati taktičke zamisle na pres-konferencijama i svojim gostovanjima u različitim medijima. Moguće je i da sprema iznenađenje. Utakmica Bosna i Hercegovina – Ukrajina igra se večeras od 20:45 sati na Bilinom polju u Zenici.

Posljednja šansa
Kapiten Džeko je jedan od naših igrača kojima je ovo posljednja šansa da se nađe na prvenstvu Evrope.

- Ovo je nekima zadnja šansa, ali i mlađima je prva šansa. Bit će ih još više, ali nije lagano i svi prije svega trebamo dati maksimum i gledati kao na zadnju šansu – rekao je Džeko.