Sestre Delić, rukometni bh. dragulji: Na terenu dišemo jedna za drugu

rukomet
Zadovoljne su svojim učinkom

Bosna i Hercegovina oduvijek je bila rasadnik rukometnih talenata, a primjer tome su i sestre Anđela (23) i Tatjana Delić (21) iz Rogatice. Anđela i Tatjana igraju za Goražde na pozicijama srednjeg beka i pivota i zadovoljne su svojim učinkom i zalaganjem na terenu.

- Ambicije ove polusezone su velike. Želimo popraviti mjesto na tabeli i pokušati da igramo i u Evropi. Mislim da imamo velike šanse, jer imamo veoma dobar i kvalitetan igrački kadar. Atmosfera u klubu, s našom trenericom Eminom na čelu, veoma je pozitivna - kaže Tatjana te dodaje da je jedan od ciljeva kluba i poticanje mladih da se bave sportom.

 

Njena starija sestra Anđela smatra da se žene susreću s raznim vidovima diskriminacije u sportu. 

- Tužna sam zbog činjenice da je sport duboko podijeljen. Zbog slabe finansijske situacije u državi, više se ulaže u muške sportove. Razočarana sam što nemamo žensku rukometnu A reprezentaciju BiH, a imamo dosta potencijala i mogli bismo dosta toga pokazati - govori Anđela.

Tvrdi i da ima mnogo predrasuda.

- Većina smatra da su žene slabiji i ljepši spol i da jednostavno sport nije za nas. Mislim da to nije tako jer mi možemo biti lijepe i na terenu - smatra Anđela, koja u budućnosti želi diplomirati za trenera rukometa i svoje znanje prenijeti mlađim generacijama.

Sestre Delić osvajale su mnogo medalja.

- Imamo dvije najdraže medalje i obje su osvojene sa ŽRK Rogatica. Prva je sa MOSI igara 2014. godine u Novom Pazaru, gdje smo osvojile zlato, a druga je kada smo osvojile treće mjesto u Kupu BiH u kategoriji juniorki 2014./2015. godine - otkriva Tatjana.

Na terenu uvijek daju svoj maksimum.

- Dosta toga učimo jedna od druge, a na terenu dišemo jedna za drugu - zaključuje Tatjana, koja se nada da će ostvariti sve zacrtane ciljeve s Goraždom i u budućnosti zaigrati u nekom većem klubu.  

Image