Silva progovorio o posljedicama duge karijere: Imam osam od deset simptoma oštećenja mozga!

U septembru 2018. godine poražen nokautom od Kvintona Džeksona, što mu je ujedno bio sedmi nokaut u karijeri koji je doživio.

Oštećenje mozga, traume i posljedice koje borilački sport ostavlja na tijelo profesionalaca i s kojima se ti isti sportisti moraju suočavati nakon kraja karijere, je nešto o čemu se previše ne piše i ne govori. Ipak, posljednjih godina naučnici su stigli do napretka u nekim istraživanjima, a i ova nekada poptuno “tabu” tema je sve češće na meniju.

Legendarni Pride prvak i UFC veteran Vanderlej Silva (Wanderlei) je još 2016. godine u jednom intervjuu ustvrdio.

- I dalje ne znamo posljedice koje nam ostavlja naša profesija, posljedice na naše tijelo i naš mozak. Nekada prijateljima u šali kažem da je dobro što zaboravljam stvari jer uz one dobre, zaboravim i one loše. Ali ako stavimo šalu na stranu i govorimo o posljedicama udaraca na mozak, imao sam 12 od 15 simptoma oštećenja kada sam razgovarao sa stručnjakom na tom polju.

On je i u intervju za brazilski portal “Vale Tudo” kazao da osjeća velike posljedice karijere duge 23 godine.

- Bio sam na pregledu za glavu i od deset simptoma koje su tražili, ja imam osam. Naprimjer: promjene raspoloženja, zaboravljanje stvari, problemi sa spavanjem… Što sam više udaraca primao, manje sam ih mogao podnositi. Manje sam mogao provesti u ringu podnoseći te udarce na nogama. Vjerujem da i na treninzima treba ići lakše, treba se naporno i tvrdo sparirati, ali to ne može biti svaki dan. Ovo je poruka onima koji imaju mlade borce - objasnio je “Ubica sjekirom”.

Brazilac je pristao da njegov mozak nakon smrti naučnici smiju iskoristiti za istraživanja. Naime, CTE bolest (hronična encefalopatija) se može dijagnosticirati tek nakon smrti osobe koja od nje boluje. Mnoga istraživanja pokazala su da CTE nije karakterističan samo za borce, igrači američkog nogometa imaju još veće i još teže posljedice radi konstantnih trauma mozga koje redovno doživljavaju tokom karijere.

Silva je u septembru 2018. godine poražen nokautom od Kvintona Džeksona (Quinton Jackson). To mu je bio sedmi nokaut u karijeri koji je doživio.