Sinner osvojio Australian Open nakon čudesnog preokreta protiv Medvedeva

.

Italijanski teniser Jannik Siner (ATP:4) osvojio je Australian Open nakon što je u finalu nakon nevjerovatnog preokreta rezultatom 3:2 u setovima (3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3) pobijedio Rusa Daniila Medvedeva (ATP:3).

Italijan je tako osvojio prvi Grand Slam u karijeri, a Medvedev ni iz svog trećeg pokušaja u finalu Australian Opena nije mogao do titule i ostao je na jednom GS naslovu - US Openu iz 2021. godine.

Također, Sinner je prvi Italijan koji je došao do titule u Melbourneu i najmlađi osvajač Australian Opena u historiji sa 22 godine.

Medvedev je odigrao furiozan prvi set u kojem je u trećem gemu napravio break, a potom je još jednom oduzeo servis mladom Italijanu i za samo 37 minuta dobio je prvi set.

Na početku drugog seta, Sinner je spasio tri break lopte i činilo se da bi ga to moglo pokrenuti da konačno pruži igru koju je prezetovao na putu do finala, ali Italijanu u tim trenucima ništa nije polazilo za rukom.

Medvedev je poveo 5:1, ali je Sinner uspio da vrati jedan break i opasno je zaprijetio da uzvrati i drugim pri rezultatu 5:3, no Medvedev se spasio i sa 6:3 okončao je set u svoju korist.

U trećem setu Italijan je značajno podigao nivo svoje igre, da bi konačno u desetom gemu napravio krucijalni break i sa 6:4 smanjio je prednost Mevedeva u setovima na 2:1.

I četvrti set je bio preslikan trećem. Ponovo je Sinner djelovao bolje, vršio je pritisak na Medvedeva, te je ponovo u desetom gemu napravio break i sa 6:4 izjednačio je rezultat u setovima.

Momentum je u tim trenucima potpuno prešao na stranu Sinnera koji je u petom setu napravio break za vodstvo 4:2, a potom je sigurnim servisima završio posao nakon gotovo četiri sata igre.

Osvajač Australian Opena je na kraju osvojio 2,9 miliona eura dok je poraženom pripala suma u iznosu od 1,6 miliona eura.

Dvojica tenisera prije ovoga susreta odigrala su devet međusobnih duela u karijeri, a u desetom okršaju Sinner je stigao do svoje četvrte pobjede.

 

Foto: X