Sir Alex je zbog njega putovao 14.000 milja, ali uzalud: Ne bih bio sretan da ga nisam lično vidio

.m
Dogovor nakon svega nije postignut Manchester United je pod vodstvom Sir Alexa Fergusona igrao čudesan fudbal i bio je jedan od najdominantnijih timova svijeta.

Legendarni stručnjak pažljivo je birao igrače koji će obući dres ovog tima, a davne 1997. godine želio je dodatno pojačati napad.

U novembru te godine Ferguson je na raspolaganju imao trojicu napadača. Bili su tu Andy Cole, Teddy Sheringham i Ole Gunnar Solskjaer, no Sir Alex je vjerovao da mu treba još jedan 'ubica' pred golom.

Izbor je pao na čuvenog čileanskog fudbalera Marcela Salasa. Legendarni napadač je u dresu River Platea igrao fenomenalno i Ferguson je odlučio lično otići po Salasa.

Sjeo je na avion i otišao je na utakmicu reprezentacija Čilea i Bolivije u Santiagu.

"Bio je mlad igrač, 22 godine sa ogromnim šansama da postane vrhunski igrač, ali koji je puno koštao", napisao je Ferguson u svojoj autobiografiji i nastavio je:

"Zato sam morao razmisliti je li on baš pravi izbor. Tražio sam nekog ko je potpuno drugačiji od ostalih napadača koje imam. Bio sam zainteresovan, inače ne bih otišao na put od 14.000 milja da bih samo gledao utakmicu. Na kraju sam bio slomljen, ali ne bih bio sretan da ga nisam lično vidio na djelu", napisao je Sir Alex.

Salas je impresionirao Fergusona. Zabio je gol u pobjedi od 3:0, ali na kraju je Manchester United odustao od transfera zbog previsoke cijene koju je River Plate tražio.

Argentinski velikan želio je 12 miliona funti za Salasa, Ferguson je nudio samo pet, pa dogovor nije postignut i Čileanac nije završio na Old Traffrdu.

 

Nekoliko mjeseci kasnije United je potrošio 12 miliona funti na napdača. Doveli su Dwighta Yorkea iz Aston Ville, a i to se na kraju ispostavio kao pravi potez jer je Yorke zabio 29 golova na putu do trostruke krune 1999. godine.

Salas je u ljeto 1998. godine završio u Laziju koji je platio nešto više od 20 miliona dolara za sjajnog napadača.

Isplatilo im se to. El Matador je bio fenomenalan u dresu Nebeskoplavih, a interesantno da je zabio gol Manchester Unitedu za pobjedu Lazija u utakmici Superkupa Evrope.

Salas je sa Laziom osvojio titulu prvaka Italije 200. godine, igrao je potom još za Juventus, ali se potom 2003. godine vratio u River gdje je igrao još dvije godine.

Karijeriu je čuveni napadač završio u čileanskom Universidadu 2008. godine.