Legenda Dinama: Škarama sam u tunelu Koševa išao na igrače Sarajeva, o tom masakru se ne priča

Legendarni fudbaler Dinama prisjetio se utakmice protiv Sarajeva u nekadašnjoj Jugoligi, te je u razgovoru za Index otkrio zanimljive detalje o kojim se dosad šutjelo.

Pogrešno se smatra da smo naslov izgubili 13. maja i zbog neodigrane utakmice sa Zvezdom na Maksimiru koja je završila 0:3 bez borbe. To se dogodilo ranije, na utakmici u Sarajevu, koja je umalo prerasla u masakr i o kojoj se ne zna dovoljno pa bi htio to istaknuti. Na toj utakmici bio sam također meta protivničkih divljačkih startova i provokacija na nacionalnoj osnovi. Kulminiralo je kada me igrač Sarajeva, čini mi se Raičković, pozvao: Kujtime!… Okrenuo sam se i on me opalio glavom u glavu i onesvijestio. Iduće što se sjećam nakon toga je kako se budim na travi okružen sa nekoliko saigrača koji me šamaraju i polijevaju vodom kako bih došao svijesti. Tek tada sam poludio i krenuo osvetiti se ovome koji me tako mučki nokautirao, a za to nije dobio nikakvu kaznu, ispričao je Šalja, pa nastavio:

Došao sam do njega, ali je među nas stao sudija Petrović, na što je njega u glavu pogodila boca kole. Navijači Sarajeva gađali su mene, a pogodili njega. On se, naravno, srušio, a utakmica je prekinuta. Uslijedila je drama u tunelu Koševa. Mene, koji sam zadnji izašao s terena, dočekalo je i okružilo desetak igrača Sarajeva. Bio sam jedini protiv njih, uz mene je bio još samo legendarni Dinamov maser Joža Čačković. Snašao sam se tako da sam od njega uzeo škare kojima je rezao zavoj za moju bandažu i tim škarama krenuo na igrače Sarajeva. To se jedva smirilo i kako se na kraju završi? Mene, koji sam nekažnjeno napadnut i onesviješten, suspenduju, a Dinamo, koji je prvo dobio utakmicu 3:0 bez borbe, na kraju je morao igrati novi meč u Sarajevu kako taj klub ne bi ispao iz lige, rekao je Šalja, kako pišu Sportske.ba.

Izvor: