Slavili su veliki uspjeh s alkoholom, a onda su shvatili da im nema saigrača muslimana...

.
Veliki gest

 

U sportu se veliki uspjeh obično proslavi sa šampanjcem, međutim ono što su u januaru 2022. godine uradili članovi kriket reprezentacije Australije je definitivno potez vrijedan hvale.

Sportisti muslimanske vjere se vrlo često nalaze u situacijama koje se krše s njihovim vjerskim uvjerenjima, pogotovo kada je u pitanju alkohol.

Tako je poznato da Bayern pravi timsku fotografiju sa jednim sponzorom piva, igrači muslimani učestvuju u svemu, ali ne drže pivo u rukama.

Pozitivan primjer je viđen i prije skoro dvije godine, kad se jedan sportista muslimanske vjeroispovijesti odmakao sa strane, ali su njegovi saigrači pokazali veličinu.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.

Nakon što su osvojili turnir Ashes kapiten Australije Pat Cummins pokazao je veliko suosjećanje i liderstvo kada je pozvao Usmana Khawaju na grupnu fotografiju i zamolio tim da zadrži tuširanje s pićem.

Khawaja je musliman, a alkohol je jedna od stvari zabranjenih u islamu, stoga se sklonio znajući da će njegovi saigrači otvoriti boce šampanjca kako bi proslavili pobjedu Ashesa.

Nakon toga su pozvali svog saigrača te sa trofejem proslavili veliki uspjeh. Bila je to zaista scena za pamćenje.

"Ako vam ovaj video ne pokaže da mi saigrači čuvaju leđa, ne znam šta će. Prekinuli su svoja uobičajena slavlja uz šampanjac kako bih im se mogao ponovno pridružiti."

"Inkluzivnost u igri i naše vrijednosti kao sporta toliko su važne. Osjećam da idemo u pravom smjeru", poručio je Khawaja nakon tog događaja.

Inače, Khawaja je rođen u Pakistanu i postao je prvi musliman koji je zaigrao za reprezentaciju Australije. Ovaj ljevoruki 36-godišnjak je jedan od najboljih kriketaša na svijetu.

Da su odlična klapa i da među njima vladaju odlični odnosi popularni Klokani su pokazali u novembru kada su pobijedili Indiju u finalu pred Svjetskog prvenstva i to pred 90.000 protivničkih navijača.