Slavni jugoslovenski skakač osuđen na 23 mjeseca zatvora jer je na čelu saveza uzimao mito

23232323
Legenda jugoslovenskog zimskog sporta Primož Ulaga osuđen je uslovno na 23 mjeseca zatvora zbog toga što je na čelu Skijaškog saveza Slovenije uzimao mito.

Ulaga (59), koji je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Calgaryju 1984. godine, priznao je da je uzimao mito i to kroz sponzorske ugovore.

Uslovna kazna trajat će tri godine. Na sudu je Ulaga priznao kako je počinio četiri kaznena djela, a presuda je odmah postala pravomoćna pošto su obje strane povukle podnošenje žalbe.

"Ti događaji su se zaista dogodili", rekao je Ulaga na sudu prenosi slovenski Dnevnik.

Optužili su ga da je od nekoliko skijaških skakača iz Slovenije tražio dio novca od sponzorskih ugovora. Ulaga je uzeo od dvojice trenera i skakača Andraža Pograjca 25 posto od sponzorskih ugovora.

Ulaga je 2013. godine napustio čelo Skijaškog saveza Slovenije zbog ličnih razloga nakon što su se pojavile informacije o mogućoj korupciji u savezu.

Tokom bogate karijere Ulaga je nastupio i na Olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine. Tu je važio za jednu od najvećih nada Jugoslavije da osvoji medalju, no nije se proslavio.

Međutim, srebro je osvojio četiri godine kasnije u Calgaryju. Ukupno je devet puta pobijedio u Svjetskom kupu.

 

Video pogledajte KLIKOM OVDJE