Slobodna su još samo četiri mjesta: Ovih 12 ekipa je osiguralo osminu finala Lige prvaka

.
Žrijeb parova osmine finala Lige prvaka na rasporedu je 18. decembra

Nakon utakmica 5. kola grupne faze Lige prvaka poznato je 12 učesnika naredne runde takmičenja.

Preostala su još četiri mjesta koja trebaju da se popune, ali da saznamo preostale učesnike osmine finala, morat ćemo sačekati naredno kolo.

Najviše Španaca

Španci imaju najviše timova u narednoj rundi. Svi su prošli osim Sevilje, tako da ćemo u osmini finala gledati Real Madrid, Barcelonu, Atletiko Madrid i Real Sosijedad.

Tri njemačka tima su obezbijedila plasman dalje. To su Bajern Minhen, Borusija Dortmund i Lajpcig, dok je Union Berlin "zapeo" u grupi u svojoj premijernoj sezoni u najjačem evropskom klupskom takmičenju.

Zanimljivo, iz Engleske su samo dva tima sigurna. Mančester siti je stopostotan, kao i Real Madrid, a nokaut fazu osigurao je i Arsenal. Čekaju se još Njukasl i Mančester junajted koji će morati pobijediti u posljednjim utakmicama, ali i čekati da im se poklope rezultati rivala u grupi.

I iz Italije su prošla dalje dva tima. Inter i Lacio su "čekirali" karte za osminu finala. Napoli bi im se trebao pridružiti, dok je Milan u teškoj situaciji, treba mu pobjeda i da se poklopi rezultat utakmice rivala u grupi.

Posljednji tim koji je obezbijedio plasman u osminu finala je nizozemski PSV.

Ko još može dalje

Odabranom društvu će se, dakle, pridružiti još četiri kluba. Iz grupe A dalje mogu ići Kopenhagen, Galata i Junajted, a nekako je u najtežoj situaciji Junajted jer u posljednjem kolu igra s Bajernom.

U grupi C se lomi između Napolija i Brage, a italijanski tim je na +3 (7) uoči njihovog međusobnog okršaja u 6. kolu.

Zanimljivo je i u grupi F. U borbi za drugo mjesto su PSG (7), Njukasl (5) i Milan (5). Njukasl i Milan igraju međusobno, dok će PSG protiv Borusije Dortmund.

Interesantno je i u grupi H. Porto i Šahtar imaju po devet bodova uoči međusobnog okršaja.

Žrijeb parova osmine finala Lige prvaka na rasporedu je 18. decembra.