Španija nakon penala izbacila Švicarsku i plasirala se u polufinale Eura

.
Nogometaši Španije plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva nakon što su večeras poslije boljeg izvođenja penala pobijedili selekciju Švicarske. U regularnom dijelu utakmica i nakon produžetaka bilo je 1:1.

Utakmica je odlično krenula po reprezentaciju Španije koja je povela već u osmoj minuti. Alba je nakon ubačaja iz kornera pucao i pogodio Zakariju od kojeg se lopta odbila pa prevarila Sommera i završila u mrežu.

 

Nastavila je Španija napadati, a prednost su mogli udvostručiti u 25. minuti kada je Sommer odbranio udarac Azpilicuete nakon još jednog kornera. Do odlaska na odmor Španija je rutinski konstrolisala susret, dok su Švicarci u nekoliko navrata mogli bolje reagovati.

 

Švicarska je krenula agilno u drugom poluvremenu, a prvi je zaprijetio Zakaria u 56. minuti nakon ubačaja Rodrigueza. Ipak, lopta je otišla malo kraj gola. Samo deset minuta kasnije nova velika prilika za Švicarsku, a ovaj put je Simon odlično odbranio udarac Zubera.

 

Međutim, Švicarska do zasluženog izjednačenja dolazi četiri minute kasnije. Laporte je nespretno reagovao i pogodio Pau Torresa. Od njega se lopta odbila do Freulera koji pronalazi Shaqirija, a on preciznim udarcem pogađa za 1:1.

 

Detalj koji je obilježio susret dogodio se u 77. minuti kada je Freuler dobio direktni crveni karton zbog opasnog starta na Morenu. Ipak, Švicarska je uspjela sačuvati nakon opsade Španaca i meč je otišao u produžetke.

 

Samo što se krenulo u dodatno vrijeme Moreno je promašio gotovo nemoguće. Iako je bio potpuno sam nakon dodavanja Albe uspio je prokockati ovaj zicer s pet metara. Redale su se šanse pred golom Švicarske, ali je briljirao Sommer koji je sjajni zaustavio udarce Morenu i Oyarzabalu. I u drugom produžetku Španci su se ispromašivali budući da iz dobrih situacija nisu poentirali Llorente i Olmo.

 

Na kraju su se igrali penali, a nogometaši Španije su bili sretniji i spretniji te su ostvarili veliku pobjedu.

 

Španija će u polufinalu Evropskog prvenstva igrati protiv boljeg iz duela između Belgije i Italije. Ovaj meč je na rasporedu večeras u 21 sat, a igra se u Minhenu.

 

Rezultat i strijelci:

 

Švicarska - Španija 1:1 (Shaqiri 68' - Zakaria ag. 8')