Spiker je najavio "Lijepu našu", a onda je uslijedio bezobrazan potez navijača Maroka

.
Pred sami početak utakmice

 

Hrvatska je razočarala na premijernom nastupu na Mundijalu u Kataru. Izabranici Zlatka Dalića su bili favoriti, ali nisu uspjeli savladati nezgodne Marokance. Meč je okončan 0:0 pa u nastavku takmičenja obje selekcije imaju podjednake šanse za prolazak dalje. 

Meč je igran na stadionu Al Bayt, a prema zvaničnim podacima FIFA-e susret je pratilo 59.407 gledatelja, iako je bio veliki broj slobodnih mjesta.

Generalni dojam je da je susret Vatrenih i Lavova Atlasa najlošiji u dosadašnjem dijelu turnira, uz jako mali broj izglednih šansi s obje strane.

Kada se sve sabere i oduzme, podjela bodova je i možda najrealniji ishod, rezultat koji svakako više odgovara afričkoj selekciji koja je pored Belgije i Hrvatske sigurno autsajder.

Tokom utakmice bučniji su bili navijači Maroka, koji su sitina bili i nešto brojniji, ali pred sami početak susreta učinili su jako nepopularan potez koji je svakako za osudu.

Naime, kada je zvanični spiker najavio intoniranje himne Hrvatske, uslijedili su ogromni zvižduci za "Lijepu našu".

Bio je to potez kakvom sigurno nije mjesto na sportskim terenima koji na kraju nije poslužio kao motiv Vatrenim da savladaju svog rivala.

Šta dalje?

Hrvatska će do kraja turnira igrati protiv Belgije i Kanade, a isti susreti očekuju i reprezentaciju Maroka pa su šanse za prolazak u nokaut fazu izjednačene.

Zanimljivo bi moglo biti ukoliko Marokanci i Hrvati završe sa istim brojem bodova, pa bi na kraju odlučujući kriterij mogao biti broj žutih kartona.

Prvi kriterij je gol-razlika, a zatim broj postignutih golova. Ukoliko su u obje stavke ekipe izjednačene onda se gleda međusobni duel. 

Ako se i nakon toga ne može odlučiti ko prolazi, a onda se u obzir uzima fair-play koji ima poseban sistem bodova te dalje ide ekipa sa manje negativnih poena.

Žuti karton vrijedi jedan negativan bod, drugi žuti tri, direktni crveni četiri, a žuti i direktni crveni pet negativnih bodova