Sportska 2020. godina: Liverpool postao prvak nakon 30 godina, odgođeni Euro i Olimpijske igre

Sport
Proteklih 365 dana je bilo najvećim dijelom u znaku pandemije koronavirusa, a ona se odrazila i na sport. Skoro pet mjeseci sport je bio u potpunosti "zamrznut".

 

Zbog pandemije su skoro sva takmičenja privremeno, a neka i trajno obustavljena, a dva velika takmičenja nisu mogla biti održana u 2020. - Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo u nogometu.

 

Olimpijske igre u Tokiju trebale su biti centralni sportski događaj u svijetu, no zbog koronavirusa one su prebačene za 2021. No, za sada još uvijek nije sigurno i da će se održati jer situacija još uvijek nije pod kontrolom a s obzirom da se radi o događaju u kojem učestvuju ljudi sa svih krajeva svijeta Japanci će morati uložiti mnogo truda u organizaciju.

 

Za sada su u Olimpijskom komitetu Japana optimisti, ali sa velikom dozom opreza pričaju o takmičenju. Ipak, ne bi bilo nerealno da prvi put u historiji imamo Zimske i Ljetne olimpijske igre u istoj godini ukoliko se takmičenje u Tokiju pomjeri za 2022. godinu.

 

Pored Olimpijskih igara trebalo je biti održano i Evropsko prvenstvo u nogometu i to u 12 zemalja, no na kraju je pomjereno za 2021. a sigurno je da će broj domaćina biti znatno smanjen. Najvjerovatnije je da će samo jedna zemlja organizovati Euro.

 

Također, odgođeno je i ovogodišnje izdanje Copa Americe za iduću godinu.

 

Nogometna prvenstva širom svijeta su bila prekinuta. Većina je nastavljena i to po strogim korona-pravilima, ali Francuzi to nisu učinili i PSG je proglašen prvakom nakon 27 odigranih utakmica.

 

Liverpool je nakon nastavka sezone postao prvak Engleske prvi put nakon 30 godina. Real Madrid je postao prvak Španije, Juventus Italije, a Bayern je tituli prvaka Njemačke dodao i titulu pobjednika Lige prvaka. Evropsku ligu je osvojila Sevilla.

 

Završnica košarkaške Eurolige nije odigrana, dok je u NBA ligi sezona završena u "balonu" u Orlandu, a trijumfovali su Los Angeles Lakersi.

 

Klupski prvak Evrope u rukometu postao je Kiel na Final Fouru koji je odigran tek u decembru. Reprezentacija Španije je postala prvak Evrope u rukometu u muškoj, a Norveška u ženskoj konkurenciji.

 

Novak Đoković je briljirao u skraćenoj sezoni i godinu završio na prvom mjestu, a također je osvojio i Australian Open. Dominic Thiem je pobijedio na US Openu, dok je Rafael Nadal ponovo osvojio Roland Garros. Wimbledon nije odigran.

 

U ženskoj konkurenciji Sofia Kenin je osvojila Australian Open, US Open je pripao Naomi Osaki, a Roland Garros Iga Swiatek. Ashleigh Barty, iako nije osvojila nijedan Grand Slam, je godinu završila na prvom mjestu.

 

Prvak u Formuli 1 sedmi put je postao Lewis Hamilton i na taj način se izjednačio sa Michaelom Schumacherom.

 

Aleksander Aamodt Kilde je bio najbolji skijaš svijeta iako nije osvojio Mali kristalni globus ni u jednoj disciplini. U ženskoj konkurenciji slavila je Federica Brignone.

 

Stefan Kraft je osvojio titulu najboljeg ski-skakača, a Novogodišnju turneju Četiri skakaonice osvojio je Dawid Kubacki.